Zelf een kist maken

Overweeg je zelf een kist te maken?

 

Kan dat? Ja, dat kan!
Zeker als je een beetje handig bent, en je er ook de tijd voor hebt. Maar… de zelfgebouwde kist moet wel voldoen aan bepaalde voorwaarden, zeker in het geval er gekozen wordt voor een crematie.
Realiseer je dat hier in de week van de uitvaart weinig ruimte voor is. Zelf een kist maken kost tijd en energie. Deze zijn spaarzaam in deze periode. Een kist kan natuurlijk ook al eerder gemaakt worden. Bijvoorbeeld als iemand weet dat hij of zij binnenkort zal overlijden.

Zelf een kist maken voor een dierbare kan veel troost bieden. Actief bezig zijn met je handen en zo stilstaan bij het naderend afscheid en de realiteit van de dood helpen daarbij. Persoonlijker kan het bijna niet. Zelf werken aan de laatste omhulling van je dierbare.

Een beschilderde kist
Een zelfgemaakte kist

Zelfgemaakte kist

Deze kist is gemaakt door een creatieve zoon voor zijn moeder. Zijn moeder was al enige tijd terminaal, dus er was tijd voor. De kist bestaat uit diverse soorten hout van bomen uit hun eigen tuin. De moeder hield niet van kleine ruimtes en daarom is de bovenkant niet helemaal dichtgetimmerd met hout, maar deels afgesloten met doek. Prachtig hoe de zoon zo rekening hield met de persoonlijkheid van zijn moeder.   

Voorwaarden zelfgemaakte kist

Elke kist moet aan bepaalde eisen voldoen die crematoria en (natuur)begraafplaatsen stellen. Wij hebben een document gemaakt waarin staat waar een zelfgemaakte doodskist aan moet voldoen. Zo mag de kist niet gemaakt zijn van kunststof of metalen. De kist moet een vlakke onderkant hebben, zodat deze gemakkelijk in de rouwauto geschoven kan worden. Bovendien moet de kist ook aan bepaalde maten voldoen. Natuurlijk moet de overledene er netjes in passen, maar tegelijkertijd mag de kist ook niet te groot zijn in verband met de maximale maten van een graf of een crematieoven.

Overweeg je om zelf een kist te maken? Wij helpen je graag met tips en suggesties en denken graag mee. Neem daarvoor contact met ons op. 

Wil je graag een persoonlijke kist en heb je daar specifieke ideeën bij, maar wil je deze liever niet zelf maken? Dan kunnen wij je ook in contact brengen met kistenmakers met wie je samen een kist kunt ontwerpen naar je eigen wensen. Ook zijn er diverse doe-het-zelf-pakketten verkrijgbaar voor het zelf maken van een kist, die je een heel eind op weg helpen.

 

Lees ook onze andere blogs

Liefdevolle aandacht na de uitvaart

Liefdevolle aandacht na de uitvaart

Na de uitvaart gaat het leven voor de nabestaanden weer door. Maar hoe doe je dat en wat heb je nodig? Anouk Vonk biedt namen De Zwaan Uitvaarten een luisterend oor en denkt graag mee.

Lees meer
Bloemen bij een uitvaart

Bloemen bij een uitvaart

Wat worden er veel bloemen bij een uitvaart weggegooid. Zonde, vinden wij. Dat kan ook anders. Wij geven graag tips en inspiratie voor duurzame keuzes, betekenisvolle rituelen en diverse producten met bloemen.

Lees meer
Na de uitvaart… hoe verder?

Na de uitvaart… hoe verder?

Na de uitvaart zet je de eerste stappen in een leven zonder die ander. Als je vastloopt in het proces na een verlies, is het goed om eerst te kijken waar je behoefte precies ligt. Wij kennen een aantal zeer deskundige rouwbegeleiders die werken vanuit diverse invalshoeken.

Lees meer
Boeken over rouw en verlies

Boeken over rouw en verlies

Wij houden van boeken en laten ons inspireren door verhalen en door taal. Niet alleen door non-fictie boeken over rouw en verlies, maar ook romans en poëzie. Een paar tips!

Lees meer
Bijzondere uitvaartlocaties

Bijzondere uitvaartlocaties

Een afscheidsbijeenkomst kan bijna overal plaatsvinden. Alternatieve locaties bieden naast sfeer en een persoonlijke tint ook andere voordelen. Doe hier ideeën en inspiratie op.

Lees meer
Petra Branderhorst

Petra Branderhorst

Petra Brandenhorst is één van de oprichters van De Zwaan Uitvaarten in Utrecht, en sinds een paar jaar ‘met pensioen’. Hoe kijkt Petra terug op haar jaren als uitvaartbegeleider?

Lees meer
Dementie en uitvaarten

Dementie en uitvaarten

Wat doen we met onze dementerende opa of oma rondom een uitvaart? Door de vergrijzing is dit een steeds groter wordend vraagstuk. Wat gaan we vertellen, wat kunnen we doen?

Lees meer
Alternatief rouwvervoer

Alternatief rouwvervoer

Wij zijn gewend aan auto’s. En er zijn hele mooie rouwauto’s. Maar soms heeft een familie er niets speciaals mee. Gelukkig zijn er alternatieven voor de traditionele rouwauto.

Lees meer
Budget uitvaarten

Budget uitvaarten

Beperkt uitvaartbudget? Een mooi afscheid hoeft niet veel geld te kosten. Wij verzorgen met regelmaat een uitvaart waarbij we rekening houden met een beperkt budget.

Lees meer
Kinderen en uitvaarten

Kinderen en uitvaarten

Hoe betrek en begeleid je kinderen bij een uitvaart? Kinderen stellen vragen over de dood. Die vragen nodigen uit tot duidelijke antwoorden. Kinderen geven ook hun eigen grenzen aan. We geven een kind de ruimte om in een veilige omgeving te ontdekken hoe ‘dood-zijn’ eruit ziet en mee te maken wat begraven is. Niks moet en je mag alles vragen.

Lees meer
Ongeacht waar u verzekerd bent, u kunt bij ons terecht

Ongeacht waar u verzekerd bent, u kunt bij ons terecht

Wij Nederlanders zijn gesteld op zekerheid. We verzekeren ons voor allerlei calamiteiten, want je kunt maar beter voorbereid zijn op het onverwachte, nietwaar. Zodra je je voor iets hebt verzekerd, heb je een gerust gevoel: het is geregeld. En daarna ga je weer door...

Lees meer
Een wade, een zacht alternatief voor een uitvaartkist

Een wade, een zacht alternatief voor een uitvaartkist

Het gebruik van een wade is een prachtig alternatief voor het begraven of cremeren in een kist. Volgens het woordenboek betekent het woord wade het bedekken van iets met een kleed. En dat is precies wat er dan gebeurt: de overledene wordt niet in een kist gelegd, maar...

Lees meer
Duurzame uitvaart

Duurzame uitvaart

Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel en we merken dat de belangstelling voor een groene of milieuvriendelijke uitvaart toeneemt. Wij krijgen vaak de vraag of het 'beter' is om te kiezen voor cremeren of begraven. Uit onderzoek blijkt dat begraven en cremeren...

Lees meer