Dementie en uitvaarten

Dementie en uitvaartenWat doen we met onze opa of oma met dementie rondom een uitvaart? Door de vergrijzing is dit een steeds groter wordend vraagstuk. Wat gaan we vertellen, wat gaan we doen? Nemen we hem mee naar de uitvaart? Snapt ze er nog iets van, of raakt ze hiervan juist in de war?

Na een overlijden weten families soms niet goed of ze het verdrietige nieuws aan hun dierbare met dementie moeten vertellen. Buitensluiten lijkt een makkelijke oplossing, maar wellicht niet het beste voor de persoon in kwestie. Wij vinden het belangrijk om mensen met dementie zoveel mogelijk te betrekken bij deze belangrijke gebeurtenis.

Ons advies is om het nieuws op een rustig moment te vertellen, in bijzijn van de vaste begeleider van de persoon. Soms is het een heel emotioneel moment. Maar het kan ook gebeuren dat het niet begrepen wordt of dat het na een uur al geen issue meer is. Soms komen er juist emoties los die je al heel lang niet meer gezien hebt.

Voor mensen met dementie is het, zoals voor iedereen, belangrijk om afscheid te nemen van het fysieke lichaam van de overledene. Misschien is het nog wel belangrijker voor een persoon met dementie omdat de dood een abstract begrip is geworden. Neem hen gerust mee naar de opbaring. Het inrichten van een herinneringstafel met bijvoorbeeld een duidelijk herkenbare foto kan behulpzaam zijn. Je kunt de persoon het beste stapje voor stapje meenemen in de stappen van het proces van het afscheid, zoals bijvoorbeeld het in de kist leggen en het sluiten hiervan.

Ook bij de vormgeving van de dag van de uitvaart houden we, indien nodig, rekening met mensen met dementie. Het is belangrijk dat alles wat er gebeurt, goed en bondig kan worden uitgelegd. Hiervoor nemen we rustig de tijd.

Tijdens de bijeenkomst, die niet te lang mag duren, zorgen we ervoor dat de persoon met dementie tussen vertrouwde familieleden in zit. Kies voor bekende muziek, dat spreekt vaak aan en kan helpen bij het oproepen van herinneringen. Tot slot houden we ook rekening bij het samenzijn na afloop. We zorgen ervoor dat er een rustige hoek is voor die persoon en de begeleider, en dat niet iedereen hen gaat condoleren, dat kan voor veel onrust zorgen.

Je kunt iemand met dementie prima meenemen en betrekken in de tijd van rouw. Wij kijken bij dit alles vooral naar wat de persoon nog wél kan, en we houden rekening met wat er niet meer in zit. We blijven in gesprek en doen alles in rust. Op die manier kan diegene mee doen in het gehele proces van de uitvaart, zonder zich buitengesloten te voelen.

Meer weten over mensen met dementie en uitvaarten? Neem gerust contact met ons op.

 

 

 

Lees ook onze andere blogs

Liefdevolle aandacht na de uitvaart

Liefdevolle aandacht na de uitvaart

Na de uitvaart gaat het leven voor de nabestaanden weer door. Maar hoe doe je dat en wat heb je nodig? Anouk Vonk biedt namen De Zwaan Uitvaarten een luisterend oor en denkt graag mee.

Lees meer
Bloemen bij een uitvaart

Bloemen bij een uitvaart

Wat worden er veel bloemen bij een uitvaart weggegooid. Zonde, vinden wij. Dat kan ook anders. Wij geven graag tips en inspiratie voor duurzame keuzes, betekenisvolle rituelen en diverse producten met bloemen.

Lees meer
Na de uitvaart… hoe verder?

Na de uitvaart… hoe verder?

Na de uitvaart zet je de eerste stappen in een leven zonder die ander. Als je vastloopt in het proces na een verlies, is het goed om eerst te kijken waar je behoefte precies ligt. Wij kennen een aantal zeer deskundige rouwbegeleiders die werken vanuit diverse invalshoeken.

Lees meer
Boeken over rouw en verlies

Boeken over rouw en verlies

Wij houden van boeken en laten ons inspireren door verhalen en door taal. Niet alleen door non-fictie boeken over rouw en verlies, maar ook romans en poëzie. Een paar tips!

Lees meer
Bijzondere uitvaartlocaties

Bijzondere uitvaartlocaties

Een afscheidsbijeenkomst kan bijna overal plaatsvinden. Alternatieve locaties bieden naast sfeer en een persoonlijke tint ook andere voordelen. Doe hier ideeën en inspiratie op.

Lees meer
Petra Branderhorst

Petra Branderhorst

Petra Brandenhorst is één van de oprichters van De Zwaan Uitvaarten in Utrecht, en sinds een paar jaar ‘met pensioen’. Hoe kijkt Petra terug op haar jaren als uitvaartbegeleider?

Lees meer
Zelf een kist maken

Zelf een kist maken

Overweeg je zelf een kist te maken? Kan dat? Ja, dat kan! Zeker als je een beetje handig bent, en je er ook de tijd voor hebt. De zelfgebouwde kist moet wel voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Lees meer
Alternatief rouwvervoer

Alternatief rouwvervoer

Wij zijn gewend aan auto’s. En er zijn hele mooie rouwauto’s. Maar soms heeft een familie er niets speciaals mee. Gelukkig zijn er alternatieven voor de traditionele rouwauto.

Lees meer
Budget uitvaarten

Budget uitvaarten

Beperkt uitvaartbudget? Een mooi afscheid hoeft niet veel geld te kosten. Wij verzorgen met regelmaat een uitvaart waarbij we rekening houden met een beperkt budget.

Lees meer
Kinderen en uitvaarten

Kinderen en uitvaarten

Hoe betrek en begeleid je kinderen bij een uitvaart? Kinderen stellen vragen over de dood. Die vragen nodigen uit tot duidelijke antwoorden. Kinderen geven ook hun eigen grenzen aan. We geven een kind de ruimte om in een veilige omgeving te ontdekken hoe ‘dood-zijn’ eruit ziet en mee te maken wat begraven is. Niks moet en je mag alles vragen.

Lees meer
Ongeacht waar u verzekerd bent, u kunt bij ons terecht

Ongeacht waar u verzekerd bent, u kunt bij ons terecht

Wij Nederlanders zijn gesteld op zekerheid. We verzekeren ons voor allerlei calamiteiten, want je kunt maar beter voorbereid zijn op het onverwachte, nietwaar. Zodra je je voor iets hebt verzekerd, heb je een gerust gevoel: het is geregeld. En daarna ga je weer door...

Lees meer
Een wade, een zacht alternatief voor een uitvaartkist

Een wade, een zacht alternatief voor een uitvaartkist

Het gebruik van een wade is een prachtig alternatief voor het begraven of cremeren in een kist. Volgens het woordenboek betekent het woord wade het bedekken van iets met een kleed. En dat is precies wat er dan gebeurt: de overledene wordt niet in een kist gelegd, maar...

Lees meer
Duurzame uitvaart

Duurzame uitvaart

Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel en we merken dat de belangstelling voor een groene of milieuvriendelijke uitvaart toeneemt. Wij krijgen vaak de vraag of het 'beter' is om te kiezen voor cremeren of begraven. Uit onderzoek blijkt dat begraven en cremeren...

Lees meer