Wat doen we met onze opa of oma met dementie rondom een uitvaart? Door de vergrijzing is dit een steeds groter wordend vraagstuk. Wat gaan we vertellen, wat gaan we doen? Nemen we hem mee naar de uitvaart? Snapt ze er nog iets van, of raakt ze hiervan juist in de war?
Na een overlijden weten families soms niet goed of ze het verdrietige nieuws aan hun dierbare met dementie moeten vertellen. Buitensluiten lijkt een makkelijke oplossing, maar wellicht niet het beste voor de persoon in kwestie. Wij vinden het belangrijk om mensen met dementie zoveel mogelijk te betrekken bij deze belangrijke gebeurtenis.
Ons advies is om het nieuws op een rustig moment te vertellen, in bijzijn van de vaste begeleider van de persoon. Soms is het een heel emotioneel moment. Maar het kan ook gebeuren dat het niet begrepen wordt of dat het na een uur al geen issue meer is. Soms komen er juist emoties los die je al heel lang niet meer gezien hebt.
Voor mensen met dementie is het, zoals voor iedereen, belangrijk om afscheid te nemen van het fysieke lichaam van de overledene. Misschien is het nog wel belangrijker voor een persoon met dementie omdat de dood een abstract begrip is geworden. Neem hen gerust mee naar de opbaring. Het inrichten van een herinneringstafel met bijvoorbeeld een duidelijk herkenbare foto kan behulpzaam zijn. Je kunt de persoon het beste stapje voor stapje meenemen in de stappen van het proces van het afscheid, zoals bijvoorbeeld het in de kist leggen en het sluiten hiervan.
Ook bij de vormgeving van de dag van de uitvaart houden we, indien nodig, rekening met mensen met dementie. Het is belangrijk dat alles wat er gebeurt, goed en bondig kan worden uitgelegd. Hiervoor nemen we rustig de tijd.
Tijdens de bijeenkomst, die niet te lang mag duren, zorgen we ervoor dat de persoon met dementie tussen vertrouwde familieleden in zit. Kies voor bekende muziek, dat spreekt vaak aan en kan helpen bij het oproepen van herinneringen. Tot slot houden we ook rekening bij het samenzijn na afloop. We zorgen ervoor dat er een rustige hoek is voor die persoon en de begeleider, en dat niet iedereen hen gaat condoleren, dat kan voor veel onrust zorgen.
Je kunt iemand met dementie prima meenemen en betrekken in de tijd van rouw. Wij kijken bij dit alles vooral naar wat de persoon nog wél kan, en we houden rekening met wat er niet meer in zit. We blijven in gesprek en doen alles in rust. Op die manier kan diegene mee doen in het gehele proces van de uitvaart, zonder zich buitengesloten te voelen.
Meer weten over mensen met dementie en uitvaarten? Neem gerust contact met ons op.