Petra Branderhorst

Petra Branderhorst is één van de oprichters van De Zwaan Uitvaarten, en sinds een paar jaar ‘met pensioen’.

Hoe kijkt Petra terug op haar jaren als uitvaartbegeleider?

“Het vak van uitvaartvrouw vind ik net zo speciaal als dat van vroedvrouw. Zouden ze beiden het oudste vak van de wereld zijn? Toen ik uitvaarten ging verzorgen en een eigen onderneming (De Zwaan Uitvaarten) mede-oprichtte, voelde het voor mij alsof ik in een lange traditie kwam te staan. Tijdelijkheid en eeuwigheid liggen bij overlijden zo dicht bij elkaar. Hoe bijzonder is het om daar heel dichtbij te komen… en dan ook nog een taak te hebben die verdriet een beetje verlicht.

Als ik terugkijk op bijna 20 jaar uitvaartvakvrouw zijn dan is mijn eerste gedachte: elke keer was het weer alsof het voor het eerst was. Dat was misschien wel mijn talent: dat ik iedere keer weer blanco en onbevangen bij een onbekende familie binnenstapte en de sfeer proefde met al mijn intuïtieve zintuigen op scherp.

Ik heb ook genoten van de creatieve ruimte die een eigen bedrijf biedt. Rouwrituelen verzinnen zoals Ritme van de Rouw en daarbij samenwerken met een groep inspirerende creatievelingen. Een rouwcafe Café TrösT opzetten met muzikanten en dichters die rouwgevoelens zo precies weten te treffen dat het verbindt en verlicht. Een spel verzinnen als workshop Mijn Laatste Reis waarna je als deelnemer wijzer en lichter weer naar huis gaat. En columns schrijven in Zwanenzang over onze ervaringen in het vak, maar dan vanuit een breder gezichtspunt beschreven.

Wat een bevredigend gevoel om in alle opzichten uitgedaagd te zijn het beste van mezelf te ontwikkelen en in een vorm om te zetten.

Wat ik echt mis nu ik ben gestopt en ‘met pensioen’ ben, is het bijzondere contact met mensen met een verlies door de dood. Zo dicht bij de dood te mogen zijn. Dat taboe bijna aan te kunnen raken en tegelijkertijd helemaal af te stemmen op wat er nodig is. Dat leven in die veeleisende paradox, dat mis ik wel.”

Petra Branderhorst, februari 2021

Lees ook onze andere blogs

Liefdevolle aandacht na de uitvaart

Liefdevolle aandacht na de uitvaart

Na de uitvaart gaat het leven voor de nabestaanden weer door. Maar hoe doe je dat en wat heb je nodig? Anouk Vonk biedt namen De Zwaan Uitvaarten een luisterend oor en denkt graag mee.

Lees meer
Bloemen bij een uitvaart

Bloemen bij een uitvaart

Wat worden er veel bloemen bij een uitvaart weggegooid. Zonde, vinden wij. Dat kan ook anders. Wij geven graag tips en inspiratie voor duurzame keuzes, betekenisvolle rituelen en diverse producten met bloemen.

Lees meer
Na de uitvaart… hoe verder?

Na de uitvaart… hoe verder?

Na de uitvaart zet je de eerste stappen in een leven zonder die ander. Als je vastloopt in het proces na een verlies, is het goed om eerst te kijken waar je behoefte precies ligt. Wij kennen een aantal zeer deskundige rouwbegeleiders die werken vanuit diverse invalshoeken.

Lees meer
Boeken over rouw en verlies

Boeken over rouw en verlies

Wij houden van boeken en laten ons inspireren door verhalen en door taal. Niet alleen door non-fictie boeken over rouw en verlies, maar ook romans en poëzie. Een paar tips!

Lees meer
Bijzondere uitvaartlocaties

Bijzondere uitvaartlocaties

Een afscheidsbijeenkomst kan bijna overal plaatsvinden. Alternatieve locaties bieden naast sfeer en een persoonlijke tint ook andere voordelen. Doe hier ideeën en inspiratie op.

Lees meer
Zelf een kist maken

Zelf een kist maken

Overweeg je zelf een kist te maken? Kan dat? Ja, dat kan! Zeker als je een beetje handig bent, en je er ook de tijd voor hebt. De zelfgebouwde kist moet wel voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Lees meer
Dementie en uitvaarten

Dementie en uitvaarten

Wat doen we met onze dementerende opa of oma rondom een uitvaart? Door de vergrijzing is dit een steeds groter wordend vraagstuk. Wat gaan we vertellen, wat kunnen we doen?

Lees meer
Alternatief rouwvervoer

Alternatief rouwvervoer

Wij zijn gewend aan auto’s. En er zijn hele mooie rouwauto’s. Maar soms heeft een familie er niets speciaals mee. Gelukkig zijn er alternatieven voor de traditionele rouwauto.

Lees meer
Budget uitvaarten

Budget uitvaarten

Beperkt uitvaartbudget? Een mooi afscheid hoeft niet veel geld te kosten. Wij verzorgen met regelmaat een uitvaart waarbij we rekening houden met een beperkt budget.

Lees meer
Kinderen en uitvaarten

Kinderen en uitvaarten

Hoe betrek en begeleid je kinderen bij een uitvaart? Kinderen stellen vragen over de dood. Die vragen nodigen uit tot duidelijke antwoorden. Kinderen geven ook hun eigen grenzen aan. We geven een kind de ruimte om in een veilige omgeving te ontdekken hoe ‘dood-zijn’ eruit ziet en mee te maken wat begraven is. Niks moet en je mag alles vragen.

Lees meer
Ongeacht waar u verzekerd bent, u kunt bij ons terecht

Ongeacht waar u verzekerd bent, u kunt bij ons terecht

Wij Nederlanders zijn gesteld op zekerheid. We verzekeren ons voor allerlei calamiteiten, want je kunt maar beter voorbereid zijn op het onverwachte, nietwaar. Zodra je je voor iets hebt verzekerd, heb je een gerust gevoel: het is geregeld. En daarna ga je weer door...

Lees meer
Een wade, een zacht alternatief voor een uitvaartkist

Een wade, een zacht alternatief voor een uitvaartkist

Het gebruik van een wade is een prachtig alternatief voor het begraven of cremeren in een kist. Volgens het woordenboek betekent het woord wade het bedekken van iets met een kleed. En dat is precies wat er dan gebeurt: de overledene wordt niet in een kist gelegd, maar...

Lees meer
Duurzame uitvaart

Duurzame uitvaart

Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel en we merken dat de belangstelling voor een groene of milieuvriendelijke uitvaart toeneemt. Wij krijgen vaak de vraag of het 'beter' is om te kiezen voor cremeren of begraven. Uit onderzoek blijkt dat begraven en cremeren...

Lees meer