Ongeacht waar u verzekerd bent, u kunt bij ons terecht

Wij Nederlanders zijn gesteld op zekerheid. We verzekeren ons voor allerlei calamiteiten, want je kunt maar beter voorbereid zijn op het onverwachte, nietwaar. Zodra je je voor iets hebt verzekerd, heb je een gerust gevoel: het is geregeld. En daarna ga je weer door met je leven tot een calamiteit zich aandient. 

 

Nu is er één ingrijpende gebeurtenis in ons leven, die absoluut zeker is: dat we doodgaan. Om financieel voorbereid te zijn op ons overlijden, bestaan er uitvaartverzekeringen. En die zijn populair: ruim 75% van de Nederlandse bevolking heeft zo’n uitvaartverzekering. Vroeger sloten zorgzame ouders bij de geboorte van een kind onder de beschuit met muisjes vaak een uitvaartverzekering voor het kind af. ‘Ik heb een uitvaartverzekering dus voor mij is alles goed geregeld’ is een uitspraak die we vaak horen. Wie nog zo’n oude polis heeft liggen, weet intussen wel beter. Meestal betreft het een zogenaamde ‘dienstenpolis’, waarin een aantal vaste onderdelen van de uitvaart beschreven zijn. Alleen die worden vergoed. Elke afwijking van de omschreven diensten kost extra. 

 

De veelvuldig voorkomende meerkosten waren een onaangename verrassing. Daar was niet op gerekend! Zo is er naast de diensten- of naturapolis de ‘kapitaalverzekering’ gekomen. U verzekert uw uitvaart voor een vast bedrag dat uitgekeerd wordt op basis van de uitvaartrekening. Een hele verbetering voor wie liever zelf wil bedenken wat een persoonlijke uitvaart is. 

 

Het vergelijken van uitvaartverzekeringen is een ingewikkelde zaak, omdat verzekeraars geen uniforme begrippen hanteren. Ook is het vaak moeilijk om bij verzekeraars juiste informatie te krijgen. Zo krijgen verzekerden die een overlijden melden bij hun verzekeraar regelmatig te horen dat ze verplicht zijn de uitvaart te laten uitvoeren door de betreffende verzekeraar. Dat u als verzekerde te allen tijde een andere uitvaartondernemer mag inschakelen, wordt verzwegen. Het loont zeker de moeite om eens na te lezen wat er in uw uitvaartverzekeringspolis staat. Wij lazen laatst in een anno 2005 afgesloten ‘dienstenverzekering’ dat een fineerkist met satijnen bekleding inbegrepen was. Wat nu als u het milieu niet wilt belasten met fineer en satijn en een massiefhouten kist wilt?  Meerkosten! Of u wilt opbaren in een wade op een draagbaar? Meerkosten!

 

Transparantie en eenduidigheid zijn in verzekeringenland helaas nog lang niet gemeengoed. Gelukkig kunnen wij uitvaartbegeleiders kosteloos alle informatie voor u boven tafel krijgen, als u er niet uitkomt. En wie zelf wat geld opzij kan zetten, raden we aan: wees uw eigen uitvaartverzekeraar. 

 

De papierwinkel die komt kijken bij uitvaartverzekeringen is vaak vrij uitgebreid. Soms is het lastig om door de bomen het bos nog te zien. Als u het fijn vindt dat we eens met u meekijken, voelt u zich dan vrij om contact met ons op te nemen. 

Lees ook onze andere blogs

Uitvaart in tijden van corona

Uitvaart in tijden van corona

Elke dag worden we geconfronteerd met de gevolgen van corona. De één door een zieke dierbare, de ander door de strenge maatregelen, om maar te zwijgen over het lege straatbeeld en alle mondkapjes die iedereen draagt. Met elkaar proberen we het virus onder controle te...

Lees meer
Een wade, een zacht alternatief voor een uitvaartkist

Een wade, een zacht alternatief voor een uitvaartkist

Het gebruik van een wade is een prachtig alternatief voor het begraven of cremeren in een kist. Volgens het woordenboek betekent het woord wade het bedekken van iets met een kleed. En dat is precies wat er dan gebeurt: de overledene wordt niet in een kist gelegd, maar...

Lees meer
Duurzame uitvaart

Duurzame uitvaart

Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel en we merken dat de belangstelling voor een groene of milieuvriendelijke uitvaart toeneemt. Wij krijgen vaak de vraag of het 'beter' is om te kiezen voor cremeren of begraven. Uit onderzoek blijkt dat begraven en cremeren...

Lees meer