Ongeacht waar u verzekerd bent, u kunt bij ons terecht

Wij Nederlanders zijn gesteld op zekerheid. We verzekeren ons voor allerlei calamiteiten, want je kunt maar beter voorbereid zijn op het onverwachte, nietwaar. Zodra je je voor iets hebt verzekerd, heb je een gerust gevoel: het is geregeld. En daarna ga je weer door met je leven tot een calamiteit zich aandient.

Nu is er één ingrijpende gebeurtenis in ons leven, die absoluut zeker is: dat we doodgaan. Om financieel voorbereid te zijn op ons overlijden, bestaan er uitvaartverzekeringen. En die zijn populair: ruim 75% van de Nederlandse bevolking heeft zo’n uitvaartverzekering. Vroeger sloten zorgzame ouders bij de geboorte van een kind onder de beschuit met muisjes vaak een uitvaartverzekering voor het kind af. ‘Ik heb een uitvaartverzekering dus voor mij is alles goed geregeld’ is een uitspraak die we vaak horen. Wie nog zo’n oude polis heeft liggen, weet intussen wel beter. Meestal betreft het een zogenaamde ‘dienstenpolis’, waarin een aantal vaste onderdelen van de uitvaart beschreven zijn. Alleen die worden vergoed. Elke afwijking van de omschreven diensten kost extra.

De veelvuldig voorkomende meerkosten waren een onaangename verrassing. Daar was niet op gerekend! Zo is er naast de diensten- of naturapolis de ‘kapitaalverzekering’ gekomen. U verzekert uw uitvaart voor een vast bedrag dat uitgekeerd wordt op basis van de uitvaartrekening. Een hele verbetering voor wie liever zelf wil bedenken wat een persoonlijke uitvaart is. 

Het vergelijken van uitvaartverzekeringen is een ingewikkelde zaak, omdat verzekeraars geen uniforme begrippen hanteren. Ook is het vaak moeilijk om bij verzekeraars juiste informatie te krijgen. Zo krijgen verzekerden die een overlijden melden bij hun verzekeraar regelmatig te horen dat ze verplicht zijn de uitvaart te laten uitvoeren door de betreffende verzekeraar. Dat u als verzekerde te allen tijde een andere uitvaartondernemer mag inschakelen, wordt verzwegen. Het loont zeker de moeite om eens na te lezen wat er in uw uitvaartverzekeringspolis staat. Wij lazen laatst in een anno 2005 afgesloten ‘dienstenverzekering’ dat een fineerkist met satijnen bekleding inbegrepen was. Wat nu als u het milieu niet wilt belasten met fineer en satijn en een massiefhouten kist wilt?  Meerkosten! Of u wilt opbaren in een wade op een draagbaar? Meerkosten!

Transparantie en eenduidigheid zijn in verzekeringenland helaas nog lang niet gemeengoed. Gelukkig kunnen wij uitvaartbegeleiders kosteloos alle informatie voor u boven tafel krijgen, als u er niet uitkomt. En wie zelf wat geld opzij kan zetten, raden we aan: wees uw eigen uitvaartverzekeraar.

De papierwinkel die komt kijken bij uitvaartverzekeringen is vaak vrij uitgebreid. Soms is het lastig om door de bomen het bos nog te zien. Als u het fijn vindt dat we eens met u meekijken, voelt u zich dan vrij om contact met ons op te nemen. 

Lees ook onze andere blogs

Liefdevolle aandacht na de uitvaart

Liefdevolle aandacht na de uitvaart

Na de uitvaart gaat het leven voor de nabestaanden weer door. Maar hoe doe je dat en wat heb je nodig? Anouk Vonk biedt namen De Zwaan Uitvaarten een luisterend oor en denkt graag mee.

Lees meer
Bloemen bij een uitvaart

Bloemen bij een uitvaart

Wat worden er veel bloemen bij een uitvaart weggegooid. Zonde, vinden wij. Dat kan ook anders. Wij geven graag tips en inspiratie voor duurzame keuzes, betekenisvolle rituelen en diverse producten met bloemen.

Lees meer
Na de uitvaart… hoe verder?

Na de uitvaart… hoe verder?

Na de uitvaart zet je de eerste stappen in een leven zonder die ander. Als je vastloopt in het proces na een verlies, is het goed om eerst te kijken waar je behoefte precies ligt. Wij kennen een aantal zeer deskundige rouwbegeleiders die werken vanuit diverse invalshoeken.

Lees meer
Boeken over rouw en verlies

Boeken over rouw en verlies

Wij houden van boeken en laten ons inspireren door verhalen en door taal. Niet alleen door non-fictie boeken over rouw en verlies, maar ook romans en poëzie. Een paar tips!

Lees meer
Bijzondere uitvaartlocaties

Bijzondere uitvaartlocaties

Een afscheidsbijeenkomst kan bijna overal plaatsvinden. Alternatieve locaties bieden naast sfeer en een persoonlijke tint ook andere voordelen. Doe hier ideeën en inspiratie op.

Lees meer
Petra Branderhorst

Petra Branderhorst

Petra Brandenhorst is één van de oprichters van De Zwaan Uitvaarten in Utrecht, en sinds een paar jaar ‘met pensioen’. Hoe kijkt Petra terug op haar jaren als uitvaartbegeleider?

Lees meer
Zelf een kist maken

Zelf een kist maken

Overweeg je zelf een kist te maken? Kan dat? Ja, dat kan! Zeker als je een beetje handig bent, en je er ook de tijd voor hebt. De zelfgebouwde kist moet wel voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Lees meer
Dementie en uitvaarten

Dementie en uitvaarten

Wat doen we met onze dementerende opa of oma rondom een uitvaart? Door de vergrijzing is dit een steeds groter wordend vraagstuk. Wat gaan we vertellen, wat kunnen we doen?

Lees meer
Alternatief rouwvervoer

Alternatief rouwvervoer

Wij zijn gewend aan auto’s. En er zijn hele mooie rouwauto’s. Maar soms heeft een familie er niets speciaals mee. Gelukkig zijn er alternatieven voor de traditionele rouwauto.

Lees meer
Budget uitvaarten

Budget uitvaarten

Beperkt uitvaartbudget? Een mooi afscheid hoeft niet veel geld te kosten. Wij verzorgen met regelmaat een uitvaart waarbij we rekening houden met een beperkt budget.

Lees meer
Kinderen en uitvaarten

Kinderen en uitvaarten

Hoe betrek en begeleid je kinderen bij een uitvaart? Kinderen stellen vragen over de dood. Die vragen nodigen uit tot duidelijke antwoorden. Kinderen geven ook hun eigen grenzen aan. We geven een kind de ruimte om in een veilige omgeving te ontdekken hoe ‘dood-zijn’ eruit ziet en mee te maken wat begraven is. Niks moet en je mag alles vragen.

Lees meer
Een wade, een zacht alternatief voor een uitvaartkist

Een wade, een zacht alternatief voor een uitvaartkist

Het gebruik van een wade is een prachtig alternatief voor het begraven of cremeren in een kist. Volgens het woordenboek betekent het woord wade het bedekken van iets met een kleed. En dat is precies wat er dan gebeurt: de overledene wordt niet in een kist gelegd, maar...

Lees meer
Duurzame uitvaart

Duurzame uitvaart

Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel en we merken dat de belangstelling voor een groene of milieuvriendelijke uitvaart toeneemt. Wij krijgen vaak de vraag of het 'beter' is om te kiezen voor cremeren of begraven. Uit onderzoek blijkt dat begraven en cremeren...

Lees meer