Budget uitvaarten

Beperkt uitvaartbudget? Wij denken mee in mogelijkheden

Een mooi afscheid hoeft niet per definitie veel geld te kosten. Dat kan een bewuste keuze zijn, maar soms ook noodgedwongen omdat er weinig tot geen geld beschikbaar is. Wij verzorgen met regelmaat een crematie of begrafenis waarbij we rekening moeten houden met een beperkt budget. We zien het als een uitdaging om de wensen zo optimaal mogelijk in te vullen binnen het gestelde budget.

Wat zijn dan de zaken waar je als familie of nabestaanden op kunt besparen? Uitvaarten zijn altijd maatwerk, dus in theorie kun je dat doen op bijna alle mogelijke aspecten. Het is maar net wat je belangrijk vindt en wat iets minder. En ook hoeveel je bereid bent zelf te doen of wat er al in huis is aan mogelijkheden of talenten.

Vaak willen mensen uit de nabije omgeving graag iets voor de nabestaanden doen om te helpen en te laten weten dat ze meeleven. Als je dan een concrete hulpvraag hebt, doet men dit met liefde. Bovendien creëer je zo samen herinneringen aan de week van de uitvaart, wat achteraf vaak heel waardevol kan zijn.

Waarop kun je besparen bij een uitvaart? 

Het vervoer van de overledene is een behoorlijke kostenpost bij een uitvaart. Het gebruik van een rouwauto is echter niet verplicht. Eigen vervoer is ook mogelijk. Misschien ken je iemand met een grote auto en past de kist met de overledene daarin. Dit mag gewoon. Verder zou je ook kunnen besparen op rouwkaarten. Je kunt kiezen voor een digitale kaart die je deelt via de mail. Wat betreft de kist zijn er ook goedkope mogelijkheden. De meeste leveranciers hebben wel een kist staan met een kleine beschadiging voor een schappelijke prijs. Maar ook een kartonnen kist is een voordelige optie. Ook voor de locatie van het afscheid kunnen goedkopere alternatieven bedacht worden. De afscheidsbijeenkomst kan bijvoorbeeld in kleine kring thuis plaatsvinden. Of een alternatieve locatie, zoals het lokale buurthuis. In geval van een crematie, kan men kiezen voor een zogenaamde technische of ‘stille’ crematie, zonder een uitvaartdienst in de aula van het crematorium.

Budget uitvaarten

Besparen betekent niet dat een afscheid minder waardevol is. De waarde zit vaak in kleine dingen. Eén van de mooiste uitvaarten die we organiseerden, was die van een dakloze man. De straatpastoor had een prachtige tekst voorbereid met zorgvuldig gekozen woorden. In het enige bezit van de overleden dakloze, een plunjezak, was een portret van zijn ouders gevonden en die stond op de kist. De aanwezigen waren mensen van de daklozenopvang, medewerkers van het hospice en mensen van de GGD. Eén van de medewerkers van het hospice had zijn gitaar meegenomen en speelde het lied dat hij ook vaak voor de man in kwestie op zijn sterfbed had gespeeld. Na afloop ging men lopend van de kerk naar de begraafplaats. Bij het graf haalde een collega-dakloze een trompet uit een tas en speelde daar de laatste klanken voor de overledene, terwijl alle aanwezigen een roos op het graf legden. Er was maar 1 bos rozen nodig. Deze uitvaart was indrukwekkend door de eenvoud.

Onze rol als uitvaartbegeleider bij het besparen op een uitvaart

Je kunt als familie of nabestaanden dus veel zelf doen om de kosten te drukken. Is een uitvaartbegeleider dan nog wel nodig? Ja. Wij houden het overzicht, zijn het aanspreekpunt voor alle leveranciers, zorgen dat alles logistiek netjes op elkaar aansluit. Wij regelen alle administratie met de gemeente en de begraafplaats of het crematorium en we zorgen ervoor dat de regels van de wet, die op uitvaarten van toepassing is, wordt nageleefd. Bovendien denken we graag op creatieve wijze met je mee en zoeken we naar nieuwe mogelijkheden.

Heb je vragen over mogelijkheden rondom uitvaarten en eventuele financiële beperkingen? Stel ze gerust. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op. Het is ook goed om te weten dat je altijd bij ons terecht kunt, ongeacht waar je verzekerd bent.

Lees ook onze andere blogs

Liefdevolle aandacht na de uitvaart

Liefdevolle aandacht na de uitvaart

Na de uitvaart gaat het leven voor de nabestaanden weer door. Maar hoe doe je dat en wat heb je nodig? Anouk Vonk biedt namen De Zwaan Uitvaarten een luisterend oor en denkt graag mee.

Lees meer
Bloemen bij een uitvaart

Bloemen bij een uitvaart

Wat worden er veel bloemen bij een uitvaart weggegooid. Zonde, vinden wij. Dat kan ook anders. Wij geven graag tips en inspiratie voor duurzame keuzes, betekenisvolle rituelen en diverse producten met bloemen.

Lees meer
Na de uitvaart… hoe verder?

Na de uitvaart… hoe verder?

Na de uitvaart zet je de eerste stappen in een leven zonder die ander. Als je vastloopt in het proces na een verlies, is het goed om eerst te kijken waar je behoefte precies ligt. Wij kennen een aantal zeer deskundige rouwbegeleiders die werken vanuit diverse invalshoeken.

Lees meer
Boeken over rouw en verlies

Boeken over rouw en verlies

Wij houden van boeken en laten ons inspireren door verhalen en door taal. Niet alleen door non-fictie boeken over rouw en verlies, maar ook romans en poëzie. Een paar tips!

Lees meer
Bijzondere uitvaartlocaties

Bijzondere uitvaartlocaties

Een afscheidsbijeenkomst kan bijna overal plaatsvinden. Alternatieve locaties bieden naast sfeer en een persoonlijke tint ook andere voordelen. Doe hier ideeën en inspiratie op.

Lees meer
Petra Branderhorst

Petra Branderhorst

Petra Brandenhorst is één van de oprichters van De Zwaan Uitvaarten in Utrecht, en sinds een paar jaar ‘met pensioen’. Hoe kijkt Petra terug op haar jaren als uitvaartbegeleider?

Lees meer
Zelf een kist maken

Zelf een kist maken

Overweeg je zelf een kist te maken? Kan dat? Ja, dat kan! Zeker als je een beetje handig bent, en je er ook de tijd voor hebt. De zelfgebouwde kist moet wel voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Lees meer
Dementie en uitvaarten

Dementie en uitvaarten

Wat doen we met onze dementerende opa of oma rondom een uitvaart? Door de vergrijzing is dit een steeds groter wordend vraagstuk. Wat gaan we vertellen, wat kunnen we doen?

Lees meer
Alternatief rouwvervoer

Alternatief rouwvervoer

Wij zijn gewend aan auto’s. En er zijn hele mooie rouwauto’s. Maar soms heeft een familie er niets speciaals mee. Gelukkig zijn er alternatieven voor de traditionele rouwauto.

Lees meer
Kinderen en uitvaarten

Kinderen en uitvaarten

Hoe betrek en begeleid je kinderen bij een uitvaart? Kinderen stellen vragen over de dood. Die vragen nodigen uit tot duidelijke antwoorden. Kinderen geven ook hun eigen grenzen aan. We geven een kind de ruimte om in een veilige omgeving te ontdekken hoe ‘dood-zijn’ eruit ziet en mee te maken wat begraven is. Niks moet en je mag alles vragen.

Lees meer
Ongeacht waar u verzekerd bent, u kunt bij ons terecht

Ongeacht waar u verzekerd bent, u kunt bij ons terecht

Wij Nederlanders zijn gesteld op zekerheid. We verzekeren ons voor allerlei calamiteiten, want je kunt maar beter voorbereid zijn op het onverwachte, nietwaar. Zodra je je voor iets hebt verzekerd, heb je een gerust gevoel: het is geregeld. En daarna ga je weer door...

Lees meer
Een wade, een zacht alternatief voor een uitvaartkist

Een wade, een zacht alternatief voor een uitvaartkist

Het gebruik van een wade is een prachtig alternatief voor het begraven of cremeren in een kist. Volgens het woordenboek betekent het woord wade het bedekken van iets met een kleed. En dat is precies wat er dan gebeurt: de overledene wordt niet in een kist gelegd, maar...

Lees meer
Duurzame uitvaart

Duurzame uitvaart

Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel en we merken dat de belangstelling voor een groene of milieuvriendelijke uitvaart toeneemt. Wij krijgen vaak de vraag of het 'beter' is om te kiezen voor cremeren of begraven. Uit onderzoek blijkt dat begraven en cremeren...

Lees meer