Bloemen bij een uitvaart

Ergens in de dagen voorafgaand aan de uitvaart, komt altijd de vraag aan bod:
Wat zijn jullie wensen aangaande de bloemen?

Die wensen zijn net zo uiteenlopend als de mensen die wij begeleiden.
Waar het bij de ene uitvaart lijkt alsof het complete assortiment van een bloemenwinkel is ingevlogen, volstaat een andere familie met het verzoek ‘geen bloemen’ op de rouwkaart en zorgen ze zelf voor één mooi bloemstuk.

Hecht je belang aan duurzaamheid, dan zijn de bloemen een element waarmee je verschil kunt maken. Bloemen zijn namelijk veelal niet duurzaam. De meesten zijn in een kas gekweekt met gebruik van de nodige bestrijdingsmiddelen. Je kunt al verschil maken door te kiezen voor biologische bloemen, bloemen van het huidige seizoen of bloemen van een teler die in de buurt zit. Een voorbeeld van een biologische bloembinderij in de buurt van Utrecht is www.bloemkracht8.nl. Nog meer impact heeft het als je het aantal bloemen beperkt en als je geen oase gebruikt.

We geven je graag wat inspiratie met de volgende voorbeelden.

Een mooi bloemenritueel
Eén losse bloem die je speciaal voor de overledene uitkiest, zegt soms meer dan een heel rouwstuk. Als iedereen één onverpakte bloem meeneemt dan vormen al die bloemen samen een mooi divers boeket. Je kunt dit al op de rouwkaart communiceren. Tijdens de uitvaart kun je er een mooi ritueel van maken, wanneer elke gast zijn of haar bloem aan de overledene geeft aan het begin van de bijeenkomst. Het is als naaste familie ook mogelijk om zelf de bloemen te plukken voor de bloemen bij de uitvaart. Dat kan bijvoorbeeld bij Bloem in beeld.  

Detail bloemenbandDe bloemenband
We hebben ook de zogenaamde bloemenband, een band van stof die je om de kist of mand kunt spannen. De losse bloemen kunnen daarin gestoken worden, zodat er om de kist langzaam een ‘bloementuintje’ ontstaat.

Bijzondere vormen
Voor de bloemen op de kist kun je ook voor bijzondere vormen kiezen, in plaats van de geijkte rouwbloemstukken. Wij zien veel creatieve vormen langskomen bij de uitvaarten die wij verzorgen. Van een mooi bloemenlint dat speels over de kist heen kronkelt tot bloemen verwerkt in het muziekinstrument van de overledene.

Al die bloemen, wat doe je ermee na de uitvaart?
Veel mensen hebben geen idee en kiezen ervoor om deze achter te laten bij het crematorium.
Je zou de bloemen na afloop ook naar een verzorgingshuis kunnen brengen. De huizen zijn vaak erg blij met de bloemen en de bewoners genieten ervan.

Of je neemt ze zelf mee naar huis om er nog iets moois mee te doen. Als je ze in de tuin legt, kun je er vaak lang nog naar kijken. Of je kunt van de grotere rouwstukken kleinere boeketjes van maken en die verdelen onder de aanwezige gasten, zodat iedereen er nog enkele dagen van kan genieten en stilstaan bij de overledene.

Bijzondere toepassingen voor de uitvaartbloemen
Je kunt de bloemen ook op vele verschillende manieren verwerken en bewaren.

Papier
Zo kun je er papier van maken. Het Inkt Atelier verwerkt de bloemen tot Herinneringspapier. Om te gedenken, om troost bij te vinden. De bloemen worden verwerkt in handgeschept papier. Je zou zelfs dit papier kunnen gebruiken voor de dankkaartjes voor de nabestaanden.

Drogen
Droogbloemen zijn helemaal hip om in huis te hebben. Je zou de bloemen zelf kunnen drogen, maar je kunt dit ook laten doen door een lokale bloemist die hier verstand van heeft, of door een speciale aanbieder hiervan. Je kunt de gedroogde bloemen verwerken in een krans of bewaren in een mooie sierpot. Fieldofhope maakt de mooiste kunstwerkjes van bloemen. Zo kun je er langere tijd van genieten.

een enkele bloem op de kist kan prachtige zijn in alle eenvoudDiverse objecten
Je kunt de bloemen in diverse objecten laten vereeuwigen. Op Floralstories zijn meerdere toepassingen te vinden, en de website van meadowglow biedt aan om er een sieraad van te maken.

Textiel
In textiel verwerken door middel van ecoprinting kan ook. Ambermaakt laat zien wat daarmee de mogelijkheden zijn.

Kortom, volop mogelijkheden om langer van de bloemen te genieten. Ben je op zoek naar een specifieke aanbieder of meer ideeën rondom de bloemen en een uitvaart? Neem gerust contact met ons op!

Lees ook onze andere blogs

Liefdevolle aandacht na de uitvaart

Liefdevolle aandacht na de uitvaart

Na de uitvaart gaat het leven voor de nabestaanden weer door. Maar hoe doe je dat en wat heb je nodig? Anouk Vonk biedt namen De Zwaan Uitvaarten een luisterend oor en denkt graag mee.

Lees meer
Na de uitvaart… hoe verder?

Na de uitvaart… hoe verder?

Na de uitvaart zet je de eerste stappen in een leven zonder die ander. Als je vastloopt in het proces na een verlies, is het goed om eerst te kijken waar je behoefte precies ligt. Wij kennen een aantal zeer deskundige rouwbegeleiders die werken vanuit diverse invalshoeken.

Lees meer
Boeken over rouw en verlies

Boeken over rouw en verlies

Wij houden van boeken en laten ons inspireren door verhalen en door taal. Niet alleen door non-fictie boeken over rouw en verlies, maar ook romans en poëzie. Een paar tips!

Lees meer
Bijzondere uitvaartlocaties

Bijzondere uitvaartlocaties

Een afscheidsbijeenkomst kan bijna overal plaatsvinden. Alternatieve locaties bieden naast sfeer en een persoonlijke tint ook andere voordelen. Doe hier ideeën en inspiratie op.

Lees meer
Petra Branderhorst

Petra Branderhorst

Petra Brandenhorst is één van de oprichters van De Zwaan Uitvaarten in Utrecht, en sinds een paar jaar ‘met pensioen’. Hoe kijkt Petra terug op haar jaren als uitvaartbegeleider?

Lees meer
Zelf een kist maken

Zelf een kist maken

Overweeg je zelf een kist te maken? Kan dat? Ja, dat kan! Zeker als je een beetje handig bent, en je er ook de tijd voor hebt. De zelfgebouwde kist moet wel voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Lees meer
Dementie en uitvaarten

Dementie en uitvaarten

Wat doen we met onze dementerende opa of oma rondom een uitvaart? Door de vergrijzing is dit een steeds groter wordend vraagstuk. Wat gaan we vertellen, wat kunnen we doen?

Lees meer
Alternatief rouwvervoer

Alternatief rouwvervoer

Wij zijn gewend aan auto’s. En er zijn hele mooie rouwauto’s. Maar soms heeft een familie er niets speciaals mee. Gelukkig zijn er alternatieven voor de traditionele rouwauto.

Lees meer
Budget uitvaarten

Budget uitvaarten

Beperkt uitvaartbudget? Een mooi afscheid hoeft niet veel geld te kosten. Wij verzorgen met regelmaat een uitvaart waarbij we rekening houden met een beperkt budget.

Lees meer
Kinderen en uitvaarten

Kinderen en uitvaarten

Hoe betrek en begeleid je kinderen bij een uitvaart? Kinderen stellen vragen over de dood. Die vragen nodigen uit tot duidelijke antwoorden. Kinderen geven ook hun eigen grenzen aan. We geven een kind de ruimte om in een veilige omgeving te ontdekken hoe ‘dood-zijn’ eruit ziet en mee te maken wat begraven is. Niks moet en je mag alles vragen.

Lees meer
Ongeacht waar u verzekerd bent, u kunt bij ons terecht

Ongeacht waar u verzekerd bent, u kunt bij ons terecht

Wij Nederlanders zijn gesteld op zekerheid. We verzekeren ons voor allerlei calamiteiten, want je kunt maar beter voorbereid zijn op het onverwachte, nietwaar. Zodra je je voor iets hebt verzekerd, heb je een gerust gevoel: het is geregeld. En daarna ga je weer door...

Lees meer
Een wade, een zacht alternatief voor een uitvaartkist

Een wade, een zacht alternatief voor een uitvaartkist

Het gebruik van een wade is een prachtig alternatief voor het begraven of cremeren in een kist. Volgens het woordenboek betekent het woord wade het bedekken van iets met een kleed. En dat is precies wat er dan gebeurt: de overledene wordt niet in een kist gelegd, maar...

Lees meer
Duurzame uitvaart

Duurzame uitvaart

Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel en we merken dat de belangstelling voor een groene of milieuvriendelijke uitvaart toeneemt. Wij krijgen vaak de vraag of het 'beter' is om te kiezen voor cremeren of begraven. Uit onderzoek blijkt dat begraven en cremeren...

Lees meer