Alternatief rouwvervoer

Met de loopkoets door Utrecht

Met de loopkoets door Utrecht voor een uitvaart

Alternatieven voor de traditionele rouwauto

Heeft u zich weleens gevoeld als Mozes, die door de Rode Zee liep? Van alle kanten zag hij aanstormende golven, die door een onzichtbare hand werden tegengehouden. Hij liep er met zijn volk dwars doorheen.

Zo beschreef een familie haar ervaring, toen ze te voet achter de rouwauto liep over het drukste verkeerskruispunt van de stad op weg naar de begraafplaats. Wandelen hoorde bij deze familie, autobezit hadden ze afgezworen.

Wij zijn gewend aan auto’s. En er zijn hele mooie rouwauto’s. Maar soms heeft een familie of gezin er niets speciaals mee. Ze gingen op wandelvakantie,  verhuisden in hun jonge jaren altijd met de bakfiets. En dan is het zo waardevol om de laatste gang van je dierbare in je eigen stijl te doen.

“Ja, als we lopend naar het graf zouden kunnen, was dat wel het allermooiste”, zeiden ze. Maar direct kwamen de vragen en bedenkingen. Dwars door die drukke stad, was dat wel veilig? Mogen we wel over straat lopen met de stoet? Stopt iedereen wel voor ons? Duurt dat allemaal niet veel te lang? En als het nou regent?

Er lag sneeuw die dag. De geluiden van de stad werden erdoor gedempt. Omfloerst, zoals past bij rouw. Robuuste verkeersagenten op motoren hielden de kruispunten vrij. Het was druk, mensen waren op weg naar hun werk. Maar al het verkeer stond stil, omdat zij een dierbaar mens naar het graf brachten. Indrukwekkend.

Velen van u herinneren zich misschien de begrafenis van (over)grootouders. Onder klokgelui van de kerk naar de begraafplaats lopen achter koets of platte wagen. Die oerervaring van vroeger draag je voor altijd met je mee. Het samen lopen biedt gek genoeg troost. Voor even ben je weer een gemeenschap zoals vroeger en voel je de verbondenheid met elkaar in deze laatste tocht.

Gelukkig zijn er alternatieven voor de traditionele rouwauto. De paardenkoets of kar van vroeger zien we bij voorbeeld terug in de loopkoets. Met de uitvaartfiets kun je de kist op een fiets met zijspan vervoeren en kan iedereen op de fiets aansluiten. En vergeet het oude bestelbusje niet, waar altijd alles in werd verhuisd.

Ook dat mag u inzetten als rouwvervoer. En zeer regelmatig zitten wij als uitvaartbegeleiders van De Zwaan Uitvaarten met een hele familie én de overledene in een uitvaartbus.

Heeft u vragen over mogelijk vervoer voor bij een uitvaart? Neem dan vooral contact met ons op! Er is veel meer mogelijk dan u zou denken.

Lees ook onze andere blogs

Liefdevolle aandacht na de uitvaart

Liefdevolle aandacht na de uitvaart

Na de uitvaart gaat het leven voor de nabestaanden weer door. Maar hoe doe je dat en wat heb je nodig? Anouk Vonk biedt namen De Zwaan Uitvaarten een luisterend oor en denkt graag mee.

Lees meer
Bloemen bij een uitvaart

Bloemen bij een uitvaart

Wat worden er veel bloemen bij een uitvaart weggegooid. Zonde, vinden wij. Dat kan ook anders. Wij geven graag tips en inspiratie voor duurzame keuzes, betekenisvolle rituelen en diverse producten met bloemen.

Lees meer
Na de uitvaart… hoe verder?

Na de uitvaart… hoe verder?

Na de uitvaart zet je de eerste stappen in een leven zonder die ander. Als je vastloopt in het proces na een verlies, is het goed om eerst te kijken waar je behoefte precies ligt. Wij kennen een aantal zeer deskundige rouwbegeleiders die werken vanuit diverse invalshoeken.

Lees meer
Boeken over rouw en verlies

Boeken over rouw en verlies

Wij houden van boeken en laten ons inspireren door verhalen en door taal. Niet alleen door non-fictie boeken over rouw en verlies, maar ook romans en poëzie. Een paar tips!

Lees meer
Bijzondere uitvaartlocaties

Bijzondere uitvaartlocaties

Een afscheidsbijeenkomst kan bijna overal plaatsvinden. Alternatieve locaties bieden naast sfeer en een persoonlijke tint ook andere voordelen. Doe hier ideeën en inspiratie op.

Lees meer
Petra Branderhorst

Petra Branderhorst

Petra Brandenhorst is één van de oprichters van De Zwaan Uitvaarten in Utrecht, en sinds een paar jaar ‘met pensioen’. Hoe kijkt Petra terug op haar jaren als uitvaartbegeleider?

Lees meer
Zelf een kist maken

Zelf een kist maken

Overweeg je zelf een kist te maken? Kan dat? Ja, dat kan! Zeker als je een beetje handig bent, en je er ook de tijd voor hebt. De zelfgebouwde kist moet wel voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Lees meer
Dementie en uitvaarten

Dementie en uitvaarten

Wat doen we met onze dementerende opa of oma rondom een uitvaart? Door de vergrijzing is dit een steeds groter wordend vraagstuk. Wat gaan we vertellen, wat kunnen we doen?

Lees meer
Budget uitvaarten

Budget uitvaarten

Beperkt uitvaartbudget? Een mooi afscheid hoeft niet veel geld te kosten. Wij verzorgen met regelmaat een uitvaart waarbij we rekening houden met een beperkt budget.

Lees meer
Kinderen en uitvaarten

Kinderen en uitvaarten

Hoe betrek en begeleid je kinderen bij een uitvaart? Kinderen stellen vragen over de dood. Die vragen nodigen uit tot duidelijke antwoorden. Kinderen geven ook hun eigen grenzen aan. We geven een kind de ruimte om in een veilige omgeving te ontdekken hoe ‘dood-zijn’ eruit ziet en mee te maken wat begraven is. Niks moet en je mag alles vragen.

Lees meer
Ongeacht waar u verzekerd bent, u kunt bij ons terecht

Ongeacht waar u verzekerd bent, u kunt bij ons terecht

Wij Nederlanders zijn gesteld op zekerheid. We verzekeren ons voor allerlei calamiteiten, want je kunt maar beter voorbereid zijn op het onverwachte, nietwaar. Zodra je je voor iets hebt verzekerd, heb je een gerust gevoel: het is geregeld. En daarna ga je weer door...

Lees meer
Een wade, een zacht alternatief voor een uitvaartkist

Een wade, een zacht alternatief voor een uitvaartkist

Het gebruik van een wade is een prachtig alternatief voor het begraven of cremeren in een kist. Volgens het woordenboek betekent het woord wade het bedekken van iets met een kleed. En dat is precies wat er dan gebeurt: de overledene wordt niet in een kist gelegd, maar...

Lees meer
Duurzame uitvaart

Duurzame uitvaart

Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel en we merken dat de belangstelling voor een groene of milieuvriendelijke uitvaart toeneemt. Wij krijgen vaak de vraag of het 'beter' is om te kiezen voor cremeren of begraven. Uit onderzoek blijkt dat begraven en cremeren...

Lees meer