Wie zijn wij?
Wij, Nathalie Swinkels, Catrien Noppers, Petra Matthes, Annemieke Zwanenburg, Jenneke Haaksma en Nel van Ratingen zijn allemaal vakvrouwen met elk onze eigen kwaliteiten. Wij stellen onszelf graag voor.
Nathalie Swinkels
Ik ga zingend het leven door. Het liefst samen met anderen. Dan ontstaat er een bepaalde chemie die helend werkt voor mij. Ik word er blij van, het maakt me rustig, het geeft me inspiratie en het biedt troost.
In die hoedanigheid heb ik meerdere keren met vrienden aan een sterfbed mogen staan om rustige meditatieve liederen te zingen. Dat is heel bijzonder en intiem. Op die momenten gebeurt er wat met mij. Om dan iets te kunnen betekenen geeft mij enorm veel voldoening. Datzelfde gevoel heb ik ook in mijn werk als uitvaartbegeleider.
Ik ontmoet zoveel mooie mensen en ik koester de verbinding die ontstaat als we samen werken aan een mooi en persoonlijk afscheid. Als ik voor de eerste keer bij mensen thuis voor de deur sta, doe ik vaak een schietgebedje; dat de juiste woorden voor deze mensen mogen komen, zodat ze zich allemaal gehoord en gezien voelen. Dat ik naast hen mag staan in deze dagen van afscheid nemen, vind ik een bijzonder voorrecht waar ik heel dankbaar voor ben. Ik streef ernaar dat elk afscheid recht doet aan het leven van de overledene, maar ook ruimte biedt voor de verhalen van de nabestaanden.
Werkervaring | Na mijn studie journalistiek, werkte ik een aantal jaren als redacteur bij RTV Utrecht. Mijn natuurlijke nieuwsgierigheid en interesse in mensen kwamen goed van pas, maar de contacten die ik had waren vluchtig en tijd om wat meer de diepgang op te zoeken was er niet. Dus ging ik op zoek naar wat ik eigenlijk wilde doen op werkgebied. Dienstbaarheid, Dankbaarheid en Diepgang waren de drie waarden die naar boven kwamen. Ik vond ze in het uitvaartvak. Daarom gooide ik in 2015 het roer om en volgde de opleiding tot uitvaartbegeleider bij Meander Uitvaartopleidingen. Het geluk was aan mijn zijde, want vrij snel vond ik mijn plek bij De Zwaan Uitvaarten.
Catrien Noppers
Van jongs af aan ben ik mij bewust van de dood en de consequenties daarvan. Mijn vader overleed toen ik bijna vier jaar oud was. Dat maakt mij bewust van het definitieve karakter van de dood, en daarmee ook van de kwetsbaarheid van het leven. Het heeft mij gevormd en bepaalt voor een groot deel hoe ik in het leven sta.
Beeldende kunst, theater, dans, films en boeken zijn voor mij erg belangrijk. De verhalen die hierin verteld worden, zetten aan het denken, roepen emoties op en verbinden mensen onderling. Al die vormen hebben mij tot een rijker mens gemaakt. Mijn eigen creativiteit uit ik zelf graag in de kleding die ik ontwerp en maak.
Werkervaring | Na mijn studie Theater-, Film- en Televisiewetenschap en wat avonturen in de filmwereld, ben ik in het boekenvak gaan werken. Daarin heb ik als marketeer veel projecten gerealiseerd en mensen met boeken en met elkaar verbonden. Ik ben op mijn best als ik die verbindingen tot stand kan brengen. En toen… kwam dit vak van uitvaartbegeleiding op mijn pad. En wist ik meteen: dit is wat ik graag wil doen. Vol enthousiasme heb ik de Meander opleiding tot uitvaartbegeleider gedaan.
Een laatste afscheid is in mijn optiek meer dan het organiseren van een uitvaart. Mijn kennis over rouw en de impact van ingrijpende gebeurtenissen helpt mij om nabestaanden te ondersteunen bij het vormgeven van het afscheid. Elke keer is het weer aanvoelen: wat is hier nodig? Welk verhaal wil hier verteld worden? Want ook in dit vak, staan verhalen en mensen centraal. Die verhalen verbinden. En ik vind het een grote eer om daaraan te mogen bijdragen.
Petra Matthes
Buiten vind ik het fijn. Wandelend door de bossen en de uiterwaarden kan ik mijn hart ophalen. In de natuur vind ik rust, het is een bron van geluk. Ik hou van de seizoenen en het steeds veranderende landschap. Ik kan ook vol genieten van wat de stad te bieden heeft aan cultuur, restaurants, architectuur en mensen. Maar steeds weer kom ik thuis in de natuur.
Van jongs af aan wist ik dat het leven stroomt en dat loslaten en afscheid nemen bij het leven horen. Mijn inspiratie voor het werk als uitvaartbegeleider vind ik in mijn verbinding met anderen.
Het is voor mij bijzonder om nabestaanden te mogen begeleiden rond het afscheid van hun dierbare. In zo’n overrompelende en verdrietige periode gaat het om luisteren en verbinding maken, de regie pakken waar nodig en bovenal ruimte maken voor een persoonlijke uitvaart. Met liefde en aandacht sta ik naast de familie, samen geven we vorm aan het afscheid.
Werkervaring | Na mijn studie Algemene Letteren aan de Universiteit Utrecht heb ik Artep opgericht, een eenmanszaak waarbinnen ik een aantal jaren actief was op het gebied van sponsoring en fondsenwerving. Daarop volgde een periode waarin het gezin centraal stond in combinatie met het runnen van een restaurant, samen met mijn man. Na een prachtige periode van 20 jaar hospitality was het in 2020 tijd voor nieuwe keuzes. Ik houd van mensen, van elkaar ontmoeten en verhalen delen. Het gaat om zin en zingeving, ik was op zoek naar betekenisvol werk. Dat heb ik gevonden binnen de uitvaartwereld. Bij GaandeweG Uitvaarteducatie heb ik de opleiding tot uitvaartbegeleider gevolgd.
Annemieke Zwanenburg
In het dorp waar ik opgroeide was de dood voor mij een vertrouwd gegeven. Mijn vader was er huisarts en mijn ouderlijk huis én mijn school lagen aan de hoofdstraat waar elke begrafenisstoet door heen trok. Dat was indrukwekkend en intrigeerde me. Mannen in lange zwarte jassen voorop en in hun kielzog een lange zwarte lopende stoet mannen en vrouwen in klederdracht. Vanuit huis of klaslokaal zag ik één donkere massa richting de begraafplaats bewegen. Ik vond het nogal wat.
Werkervaring | Voordat ik in 2007 uitvaartondernemer werd heb ik in diverse werkvelden ervaring opgedaan. Ooit was ik eigenaar van een natuurvoedingswinkel, waaruit een franchiseketen van veertig winkels ontstond. Maar ik was ook personeelsadviseur bij een bank en bestuurssecretaris van een maatschap van medisch specialisten.
Als uitvaartbegeleider kan ik al mijn kwaliteiten inzetten. ‘Zorgvuldig en betrokken’ is mijn credo. Mijn praktische levensinstelling en organisatietalent zijn onmisbaar en worden aangevuld met liefde voor (klassieke) muziek en een sterke affiniteit met tekst (waaronder poëzie). Ik werk graag op de achtergrond met mijn oren en ogen op steeltjes.
Een uitvaart kun je maar één keer doen. Met mijn zorgvuldigheid kan ik rust creëren. Wanneer er bij de betrokkenen het vertrouwen is dat alle details zorgvuldig besproken zijn ontstaat ruimte voor de écht belangrijke zaken. Het is mijn opdracht om mee te bewegen en daar te zijn waar het nodig is, maar mij onzichtbaar te maken waar ik mogelijk te veel ben.
Jenneke Haaksma
Al sinds mijn jonge jeugd speelt de dood een rol in mijn leven. Mijn opa aan vaderskant heb ik nooit gekend omdat hij al is overleden toen mijn vader tien jaar oud was. En ook later bleef jong verlies ons aan die kant van de familie achtervolgen. Het heeft mij doen inzien hoe belangrijk het is om goed afscheid te nemen en de dood en verlies bespreekbaar te maken. Leven en dood zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hierin ligt voor mij de basis in mijn werk als uitvaartbegeleider.
Werkervaring | Na mijn studie Bouwkunde heb ik ruim 20 jaar gewerkt op het gebied van huisvesting en vastgoed. Centraal in mijn werk stonden altijd de mensen en de organisatie: waar zij voor staan en wie zij zijn.
In 2022 besloot ik om een ander pad te gaan volgen en heb de opleiding Uitvaartbegeleider gevolgd bij GaandeweG. Een pad waarbij ik meer van betekenis kan zijn voor mensen. Zorgen voor verbinding en het zoeken naar het verhaal achter de mens vormen ook nu in mijn werk als uitvaartbegeleider het uitgangspunt. Ik breng graag wat licht en lucht bij de nabestaanden zodat zij de ruimte hebben om een passend afscheid vorm te geven.
Nel van Ratingen
Ik ben een geboren kunstenaar. Dat loopt als een rode draad door mijn leven heen. Net als mijn fascinatie voor de dood. Als jong meisje raakte ik erdoor gegrepen. Ik besefte al heel vroeg dat het leven eindig is, maar vroeg me oprecht af: waarom praten we daar nauwelijks over?
Mijn eerste ervaring met de dood was met mijn opa. Ik had een sterke band met hem en hij overleed toen ik negen jaar oud was. Mijn familie wilde me liever weghouden, maar ik moest en zou mijn opa nog één keer zien. De kist was open en ik ben op een stoel gaan staan om over de rand te kijken. Om hem daar zo te zien liggen gaf me een rustig en sereen gevoel. Achteraf gezien was het een moment waarop je voelt dat de dood onlosmakelijk is verbonden met het leven. Een bijzonder intense ervaring.
Werkervaring | Naast mijn kunstenaarspraktijk was ik twaalf jaar vrijwilliger bij de stichting Thuis Sterven. Ik bezocht mensen in hun laatste levensfase. Soms wel maanden lang. Het inspireerde me tot het doen van de opleiding voor stervensbegeleiding. Een aanrader voor ieder mens, omdat het gaat over je eigen sterfelijkheid. Alle grote levensvragen komen aan bod. Daarna volgde ik nog een opleiding ‘Sterven en rouw in andere culturen’, en startte in 2008 Ars Moriendi, ritueelbegeleiding bij afscheid. Zo deed ik ook mijn eerste uitvaart.
Als uitvaartbegeleider kom ik in mijn kracht als ik de drempel overstap bij een familie. Alsof ik een andere wereld betreed, ontdaan van alle opsmuk. Alles om mij heen doet dan even niet mee. Ik raak in een soort focus en weet wat mijn prioriteiten zijn. Het draait alleen nog om de essentie. Ik vind het een uitdaging om naast een familie te staan en veel ruimte te geven en indien nodig respectvol ruimte te nemen.
De Zwaan Uitvaarten
Nathalie, Catrien en Petra zijn de vaste gezichten en eigenaren van De Zwaan Uitvaarten. In drukke tijden worden wij bijgestaan door Annemieke en Nel. De kleine en onafhankelijke uitvaartonderneming is in 2007 opgericht door Nel en Annemieke die nog steeds verbonden zijn aan De Zwaan Uitvaarten als uitvaartbegeleiders. Petra Branderhorst, mede-oprichter, geniet inmiddels van haar welverdiende pensioen.
Onze visie op het leven
In onze visie maakt de dood deel uit van het leven. Zij mag zichtbaar en bespreekbaar zijn. Naast het regelen en uitvoeren van uitvaarten zien we het als één van onze taken om hier actief een bijdrage aan te leveren.
Symboliek van de zwaan
Water vormt een grens tussen de wereld van de levenden en die van de doden. In die wereld zijn de watervogels de gidsen voor de ziel. De ooievaar brengt de zielen van pasgeborenen vanuit het dodenrijk naar hun nieuwe leven op aarde, de zwaan begeleidt de ziel van de overledene naar het dodenrijk toe. Zo staat voor ons de zwaan, met haar krachtige kwaliteiten (gratie, zuiverheid, transformatie, kracht, liefde en trouw) symbool voor de processen die in de periode van sterven en afscheid nemen van levensbelang kunnen zijn.