Na de uitvaart… hoe verder?

Na de drukke emotionele week van het afscheid zet je de eerste stappen in een leven zonder die ander. De omgeving weet dat en zal steun en aandacht geven. Maar na verloop van tijd wordt dat minder. Je begint meer en meer te beseffen dat je op jezelf aangewezen bent. Misschien kun je daarbij een steuntje in de rug gebruiken. Een professionele rouwbegeleider helpt je om stil te staan bij wat er is gebeurd, te kijken hoe het nu is en na te gaan wat je nodig hebt om verder te kunnen.

De Zwaan Uitvaarten heeft in de loop der jaren een aantal zeer deskundige rouwbegeleiders leren kennen. Ze werken vanuit diverse invalshoeken en wij bevelen hen graag aan.

‘Je moet het wel zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen’

 

Iedereen is anders, ook in de rouw
Als je vastloopt in het proces na een verlies, is het goed om eerst te kijken waar je behoefte precies ligt. Voor ieder mens is dat anders. De één heeft baat bij een goed gesprek en een luisterend oor, de ander zoekt het liever in fysiek iets doen.

We noemen hieronder een paar voorbeelden. Dit is nog maar een kleine selectie aan de mogelijkheden. Neem gerust contact met ons op voor meer ideeën of een specifiek advies.

Hart & Plek
Pien Rommens en Rob van Doggenaar van Hart & Plek begeleiden verander- en ontwikkelingsprocessen. Een veranderbehoefte kan ontstaan als gevolg van een veranderende omstandigheid, zoals het verlies van een dierbare. Dan ziet de wereld er opeens anders uit en heb je je te verhouden tot die nieuwe werkelijkheid. Rob en Pien kunnen daarbij begeleiden. Uitgangspunt bij de begeleiding is dat alles er mag zijn. Rob en Pien helpen je met het onderzoeken van dat wat er in je omgaat: waar vraagt het aandacht voor? En wat heb je nodig? Van daaruit begeleiden ze je bij het vinden van (nieuwe) vormen om om te gaan met de situatie, zodat je op eigen benen weer verder kunt.

Troost in de natuur
Veel mensen vinden troost in de natuur met haar eeuwige kringloop van de seizoenen. Een natuurcoach wandelt met je op een plek naar keuze.

Kleding als dierbare herinnering
Wat is het moeilijk om kleren van een overleden dierbare ‘weg te doen’. Er zijn zoveel herinneringen verbonden aan kleding. Er zijn diverse workshops waarbij je geholpen wordt om van de kledingstukken van je dierbare een mooie herinnering te maken.

 

“Wat ik het meeste mis na het overlijden van mijn man is zijn armen om me heen.
Wanneer ik deze sjaal draag die ik heb gemaakt van zijn kleding, voel ik hem en zijn liefde voor mij dicht bij me.”

 

Momo begeleiding voor kinderen
Monique Twigt van Momo creatieve psychosociale begeleiding richt zich voornamelijk op kinderen. Iedereen rouwt op zijn eigen wijze en heeft een luisterend oor, herkenning en erkenning nodig. Kinderen die een ouder, een broer of zus verliezen kunnen een veelheid aan reacties naast en door elkaar laten zien. Al dat gedrag is ‘normaal’ gedrag: verdriet, boosheid, onverschilligheid, schuldgevoelens. Bij praktijk Momo worden kinderen gehoord en gezien en kunnen zij zich uiten op een manier die bij hen past. In haar begeleiding maakt Monique gebruik van creatieve vormen en spelmaterialen voor kinderen om zich mee te kunnen uiten. Ze heeft ook 2 lieve hulphonden die voor een kind helpend en troostend kunnen zijn.

Samen herinneren: Alle sterren van de hemel
Je kunt met gezinsleden, kleinkinderen of met vrienden/vriendinnen het spel ‘Alle sterren van de hemel’ spelen (maximaal 8 personen, alle leeftijden). Op een luchtige en speelse manier wordt ieder uitgenodigd om ervaringen te delen en herinneringen op te halen in een veilige en intieme sfeer onder begeleiding van een van onze ervaren rouwbegeleiders. www.allesterrenvandehemel.nl

Begeleiding in Aandacht
Marcella van Gool van Begeleiding in Aandacht heeft een knusse persoonlijke praktijk aan huis. Rouwverwerking betekent stilstaan bij het verlies en ruimte maken voor allerlei gevoelens van verdriet, boosheid, eenzaamheid, gemis enz. Verliezen vragen aandacht om geheeld te worden. Door met milde aandacht aanwezig te zijn, wordt er contact gemaakt met wat er is. Daardoor ontstaat ruimte en dat maakt dat er, naast verdriet en ongemak, op den duur weer licht in het leven komt.

Massage en rouw
Aangeraakt worden, even alles loslaten onder de handen van een ervaren massagetherapeut. Wij hebben contact met diverse masseurs die ervaring hebben met rouw- en verlieservaringen.

Herinneringsrituelen rondom Allerzielen
Jaarlijks organiseert De Zwaan Uitvaarten i.s.m. anderen bijeenkomsten voor nabestaanden.
Dit zijn mooie avonden waarbij met rituelen stil gestaan wordt bij het verlies. Een ritueel is een moment van zingeving en kan een overgang markeren naar een nieuwe periode.

 

“Ik vind het wel bijzonder dat jullie zulke activiteiten op het gebied van rouwbeleving/verwerking aanbieden. Dat is iets dat vroeger misschien in de kerk een plekje had of in de (buurt)gemeenschap, maar omdat die structuren zijn weggevallen, zijn daar denk ik tegenwoordig nauwelijks vormen voor – behalve als je naar een hulpverlener gaat. Daarom vind ik het mooi dat jullie vormen daarvoor zoeken, en ik kan me voorstellen dat dat ook echt in een behoefte voorziet. Ook mooi dat jullie je werk op deze brede manier opvatten.”

Lees ook onze andere blogs

Liefdevolle aandacht na de uitvaart

Liefdevolle aandacht na de uitvaart

Na de uitvaart gaat het leven voor de nabestaanden weer door. Maar hoe doe je dat en wat heb je nodig? Anouk Vonk biedt namen De Zwaan Uitvaarten een luisterend oor en denkt graag mee.

Lees meer
Bloemen bij een uitvaart

Bloemen bij een uitvaart

Wat worden er veel bloemen bij een uitvaart weggegooid. Zonde, vinden wij. Dat kan ook anders. Wij geven graag tips en inspiratie voor duurzame keuzes, betekenisvolle rituelen en diverse producten met bloemen.

Lees meer
Boeken over rouw en verlies

Boeken over rouw en verlies

Wij houden van boeken en laten ons inspireren door verhalen en door taal. Niet alleen door non-fictie boeken over rouw en verlies, maar ook romans en poëzie. Een paar tips!

Lees meer
Bijzondere uitvaartlocaties

Bijzondere uitvaartlocaties

Een afscheidsbijeenkomst kan bijna overal plaatsvinden. Alternatieve locaties bieden naast sfeer en een persoonlijke tint ook andere voordelen. Doe hier ideeën en inspiratie op.

Lees meer
Petra Branderhorst

Petra Branderhorst

Petra Brandenhorst is één van de oprichters van De Zwaan Uitvaarten in Utrecht, en sinds een paar jaar ‘met pensioen’. Hoe kijkt Petra terug op haar jaren als uitvaartbegeleider?

Lees meer
Zelf een kist maken

Zelf een kist maken

Overweeg je zelf een kist te maken? Kan dat? Ja, dat kan! Zeker als je een beetje handig bent, en je er ook de tijd voor hebt. De zelfgebouwde kist moet wel voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Lees meer
Dementie en uitvaarten

Dementie en uitvaarten

Wat doen we met onze dementerende opa of oma rondom een uitvaart? Door de vergrijzing is dit een steeds groter wordend vraagstuk. Wat gaan we vertellen, wat kunnen we doen?

Lees meer
Alternatief rouwvervoer

Alternatief rouwvervoer

Wij zijn gewend aan auto’s. En er zijn hele mooie rouwauto’s. Maar soms heeft een familie er niets speciaals mee. Gelukkig zijn er alternatieven voor de traditionele rouwauto.

Lees meer
Budget uitvaarten

Budget uitvaarten

Beperkt uitvaartbudget? Een mooi afscheid hoeft niet veel geld te kosten. Wij verzorgen met regelmaat een uitvaart waarbij we rekening houden met een beperkt budget.

Lees meer
Kinderen en uitvaarten

Kinderen en uitvaarten

Hoe betrek en begeleid je kinderen bij een uitvaart? Kinderen stellen vragen over de dood. Die vragen nodigen uit tot duidelijke antwoorden. Kinderen geven ook hun eigen grenzen aan. We geven een kind de ruimte om in een veilige omgeving te ontdekken hoe ‘dood-zijn’ eruit ziet en mee te maken wat begraven is. Niks moet en je mag alles vragen.

Lees meer
Ongeacht waar u verzekerd bent, u kunt bij ons terecht

Ongeacht waar u verzekerd bent, u kunt bij ons terecht

Wij Nederlanders zijn gesteld op zekerheid. We verzekeren ons voor allerlei calamiteiten, want je kunt maar beter voorbereid zijn op het onverwachte, nietwaar. Zodra je je voor iets hebt verzekerd, heb je een gerust gevoel: het is geregeld. En daarna ga je weer door...

Lees meer
Een wade, een zacht alternatief voor een uitvaartkist

Een wade, een zacht alternatief voor een uitvaartkist

Het gebruik van een wade is een prachtig alternatief voor het begraven of cremeren in een kist. Volgens het woordenboek betekent het woord wade het bedekken van iets met een kleed. En dat is precies wat er dan gebeurt: de overledene wordt niet in een kist gelegd, maar...

Lees meer
Duurzame uitvaart

Duurzame uitvaart

Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel en we merken dat de belangstelling voor een groene of milieuvriendelijke uitvaart toeneemt. Wij krijgen vaak de vraag of het 'beter' is om te kiezen voor cremeren of begraven. Uit onderzoek blijkt dat begraven en cremeren...

Lees meer