Een wade, een zacht alternatief voor een uitvaartkist

Het gebruik van een wade is een prachtig alternatief voor het begraven of cremeren in een kist. Volgens het woordenboek betekent het woord wade het bedekken van iets met een kleed. En dat is precies wat er dan gebeurt: de overledene wordt niet in een kist gelegd, maar in een doek gewikkeld. Daarbij wordt een draagbaar gebruikt waar de overledene op ligt.

Waarom zou je voor een wade kiezen?

De meeste wades worden gemaakt van vergankelijk materiaal zoals hennep, linnen of vilt. Een wade past daarom goed bij mensen die graag een duurzaam verantwoorde uitvaart willen. 

Voor sommige mensen is de gedachte aan een gesloten kist beklemmend. Juist dan is een wade een uitkomst. Maar ook als de overledene veel affiniteit had met textiel, of het gebruik van zachte materialen nu eenmaal beter bij de persoon past. 

Opbaren in een wade geeft een ander gevoel dan in een kist. De overledene is gewikkeld in een doek en ligt op een draagbaar, een soort lage plank. De stof nodigt uit tot aanraken. De uitstraling is zacht en toegankelijk. Het kan fijn zijn om de overledene zelf toe te dekken na de laatste verzorging. Tijdens de opbaarperiode kun je ook zelf de wade steeds verder sluiten, om op die manier langzaam afscheid te nemen van de overledene. Dit kan zeer troostend werken. Het is ook mogelijk om persoonlijke aandenkens of bloemen in tussen de vouwen te stoppen.

 

Zelf een wade maken

Een wade kun je kant en klaar kopen; er is veel keuze aan diverse soorten wades in verschillende stoffen en kleuren. De Zwaan Uitvaarten heeft diverse soorten wades op voorraad. Het is echter ook mogelijk om er zelf één te maken. Het is in feite een grote rechthoekige lap. De enige voorwaarde is dat de stof de overledene helemaal bedekt en dat het materiaal natuurlijk afbreekbaar is. Denk bijvoorbeeld aan zijde, linnen, flanel, katoen of bamboe en hennep. En dus geen synthetische stoffen.

In een (zelfgemaakte) wade kun je ook heel goed de persoon in kwestie tot expressie laten komen. Stel dat iemand zijn hele leven enkel jeansbroeken droeg, dan kun je kiezen voor jeansstof. In een wade kun je ook een favoriete deken of sjaal verwerken. Je kunt er teksten op borduren die typerend zijn voor de overledene.

 

Zitten er ook nadelen aan?

Er kleven enkele nadelen aan het gebruik van een lijkwade. In Nederland zijn we het gebruik van een wade niet zo gewend (het mag wettelijk nog maar sinds begin jaren ’90) en daardoor wordt het door sommige mensen als confronterend ervaren. Je ziet namelijk de contouren van het lichaam van de overledene. Bij begraven komt de grond direct op de overledene terecht, in plaats van op de kist. Dit vinden sommige mensen niet zo’n prettig idee. Heel soms komt het voor dat wij als uitvaartbegeleiders het gebruik van een wade af moeten raden gezien de conditie van het lichaam van de overledene. Maar dat komt gelukkig zelden voor. 

De keuze voor een wade of een kist is een persoonlijke keuze. Bij de ene persoon past een wade beter dan bij de andere. Wij helpen u graag met deskundig advies bij het maken van die keuze. 

Heeft u vragen over het gebruik of de mogelijkheden van een wade? Neem dan contact met ons op. Dat kan via info@dezwaanuitvaarten.nl of 030 – 238 00 38. 

Meer inspiratie?

Lees ook onze andere blogs

Liefdevolle aandacht na de uitvaart

Liefdevolle aandacht na de uitvaart

Na de uitvaart gaat het leven voor de nabestaanden weer door. Maar hoe doe je dat en wat heb je nodig? Anouk Vonk biedt namen De Zwaan Uitvaarten een luisterend oor en denkt graag mee.

Lees meer
Bloemen bij een uitvaart

Bloemen bij een uitvaart

Wat worden er veel bloemen bij een uitvaart weggegooid. Zonde, vinden wij. Dat kan ook anders. Wij geven graag tips en inspiratie voor duurzame keuzes, betekenisvolle rituelen en diverse producten met bloemen.

Lees meer
Na de uitvaart… hoe verder?

Na de uitvaart… hoe verder?

Na de uitvaart zet je de eerste stappen in een leven zonder die ander. Als je vastloopt in het proces na een verlies, is het goed om eerst te kijken waar je behoefte precies ligt. Wij kennen een aantal zeer deskundige rouwbegeleiders die werken vanuit diverse invalshoeken.

Lees meer
Boeken over rouw en verlies

Boeken over rouw en verlies

Wij houden van boeken en laten ons inspireren door verhalen en door taal. Niet alleen door non-fictie boeken over rouw en verlies, maar ook romans en poëzie. Een paar tips!

Lees meer
Bijzondere uitvaartlocaties

Bijzondere uitvaartlocaties

Een afscheidsbijeenkomst kan bijna overal plaatsvinden. Alternatieve locaties bieden naast sfeer en een persoonlijke tint ook andere voordelen. Doe hier ideeën en inspiratie op.

Lees meer
Petra Branderhorst

Petra Branderhorst

Petra Brandenhorst is één van de oprichters van De Zwaan Uitvaarten in Utrecht, en sinds een paar jaar ‘met pensioen’. Hoe kijkt Petra terug op haar jaren als uitvaartbegeleider?

Lees meer
Zelf een kist maken

Zelf een kist maken

Overweeg je zelf een kist te maken? Kan dat? Ja, dat kan! Zeker als je een beetje handig bent, en je er ook de tijd voor hebt. De zelfgebouwde kist moet wel voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Lees meer
Dementie en uitvaarten

Dementie en uitvaarten

Wat doen we met onze dementerende opa of oma rondom een uitvaart? Door de vergrijzing is dit een steeds groter wordend vraagstuk. Wat gaan we vertellen, wat kunnen we doen?

Lees meer
Alternatief rouwvervoer

Alternatief rouwvervoer

Wij zijn gewend aan auto’s. En er zijn hele mooie rouwauto’s. Maar soms heeft een familie er niets speciaals mee. Gelukkig zijn er alternatieven voor de traditionele rouwauto.

Lees meer
Budget uitvaarten

Budget uitvaarten

Beperkt uitvaartbudget? Een mooi afscheid hoeft niet veel geld te kosten. Wij verzorgen met regelmaat een uitvaart waarbij we rekening houden met een beperkt budget.

Lees meer
Kinderen en uitvaarten

Kinderen en uitvaarten

Hoe betrek en begeleid je kinderen bij een uitvaart? Kinderen stellen vragen over de dood. Die vragen nodigen uit tot duidelijke antwoorden. Kinderen geven ook hun eigen grenzen aan. We geven een kind de ruimte om in een veilige omgeving te ontdekken hoe ‘dood-zijn’ eruit ziet en mee te maken wat begraven is. Niks moet en je mag alles vragen.

Lees meer
Ongeacht waar u verzekerd bent, u kunt bij ons terecht

Ongeacht waar u verzekerd bent, u kunt bij ons terecht

Wij Nederlanders zijn gesteld op zekerheid. We verzekeren ons voor allerlei calamiteiten, want je kunt maar beter voorbereid zijn op het onverwachte, nietwaar. Zodra je je voor iets hebt verzekerd, heb je een gerust gevoel: het is geregeld. En daarna ga je weer door...

Lees meer
Duurzame uitvaart

Duurzame uitvaart

Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel en we merken dat de belangstelling voor een groene of milieuvriendelijke uitvaart toeneemt. Wij krijgen vaak de vraag of het 'beter' is om te kiezen voor cremeren of begraven. Uit onderzoek blijkt dat begraven en cremeren...

Lees meer