Een wade, een zacht alternatief voor een uitvaartkist

Het gebruik van een wade is een prachtig alternatief voor het begraven of cremeren in een kist. Volgens het woordenboek betekent het woord wade het bedekken van iets met een kleed. En dat is precies wat er dan gebeurt: de overledene wordt niet in een kist gelegd, maar in een doek gewikkeld. Daarbij wordt een draagbaar gebruikt waar de overledene op ligt.

Waarom zou je voor een wade kiezen?

De meeste wades worden gemaakt van vergankelijk materiaal zoals hennep, linnen of vilt. Een wade past daarom goed bij mensen die graag een duurzaam verantwoorde uitvaart willen. 

Voor sommige mensen is de gedachte aan een gesloten kist beklemmend. Juist dan is een wade een uitkomst. Maar ook als de overledene veel affiniteit had met textiel, of het gebruik van zachte materialen nu eenmaal beter bij de persoon past. 

Opbaren in een wade geeft een ander gevoel dan in een kist. De overledene is gewikkeld in een doek en ligt op een draagbaar, een soort lage plank. De stof nodigt uit tot aanraken. De uitstraling is zacht en toegankelijk. Het kan fijn zijn om de overledene zelf toe te dekken na de laatste verzorging. Tijdens de opbaarperiode kun je ook zelf de wade steeds verder sluiten, om op die manier langzaam afscheid te nemen van de overledene. Dit kan zeer troostend werken. Het is ook mogelijk om persoonlijke aandenkens of bloemen in tussen de vouwen te stoppen.

 

Zelf een wade maken

Een wade kun je kant en klaar kopen; er is veel keuze aan diverse soorten wades in verschillende stoffen en kleuren. De Zwaan Uitvaarten heeft diverse soorten wades op voorraad. Het is echter ook mogelijk om er zelf één te maken. Het is in feite een grote rechthoekige lap. De enige voorwaarde is dat de stof de overledene helemaal bedekt en dat het materiaal natuurlijk afbreekbaar is. Denk bijvoorbeeld aan zijde, linnen, flanel, katoen of bamboe en hennep. En dus geen synthetische stoffen.

In een (zelfgemaakte) wade kun je ook heel goed de persoon in kwestie tot expressie laten komen. Stel dat iemand zijn hele leven enkel jeansbroeken droeg, dan kun je kiezen voor jeansstof. In een wade kun je ook een favoriete deken of sjaal verwerken. Je kunt er teksten op borduren die typerend zijn voor de overledene.

 

Zitten er ook nadelen aan?

Er kleven enkele nadelen aan het gebruik van een lijkwade. In Nederland zijn we het gebruik van een wade niet zo gewend (het mag wettelijk nog maar sinds begin jaren ’90) en daardoor wordt het door sommige mensen als confronterend ervaren. Je ziet namelijk de contouren van het lichaam van de overledene. Bij begraven komt de grond direct op de overledene terecht, in plaats van op de kist. Dit vinden sommige mensen niet zo’n prettig idee. Heel soms komt het voor dat wij als uitvaartbegeleiders het gebruik van een wade af moeten raden gezien de conditie van het lichaam van de overledene. Maar dat komt gelukkig zelden voor. 

De keuze voor een wade of een kist is een persoonlijke keuze. Bij de ene persoon past een wade beter dan bij de andere. Wij helpen u graag met deskundig advies bij het maken van die keuze. 

Heeft u vragen over het gebruik of de mogelijkheden van een wade? Neem dan contact met ons op. Dat kan via info@dezwaanuitvaarten.nl of 030 – 238 00 38. 

Meer inspiratie?

Lees ook onze andere blogs

Uitvaart in tijden van corona

Uitvaart in tijden van corona

Elke dag worden we geconfronteerd met de gevolgen van corona. De één door een zieke dierbare, de ander door de strenge maatregelen, om maar te zwijgen over het lege straatbeeld en alle mondkapjes die iedereen draagt. Met elkaar proberen we het virus onder controle te...

Lees meer
Ongeacht waar u verzekerd bent, u kunt bij ons terecht

Ongeacht waar u verzekerd bent, u kunt bij ons terecht

Wij Nederlanders zijn gesteld op zekerheid. We verzekeren ons voor allerlei calamiteiten, want je kunt maar beter voorbereid zijn op het onverwachte, nietwaar. Zodra je je voor iets hebt verzekerd, heb je een gerust gevoel: het is geregeld. En daarna ga je weer door...

Lees meer
Duurzame uitvaart

Duurzame uitvaart

Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel en we merken dat de belangstelling voor een groene of milieuvriendelijke uitvaart toeneemt. Wij krijgen vaak de vraag of het 'beter' is om te kiezen voor cremeren of begraven. Uit onderzoek blijkt dat begraven en cremeren...

Lees meer