Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel en we merken dat de belangstelling voor een groene of milieuvriendelijke uitvaart toeneemt. Wij krijgen vaak de vraag of het ‘beter’ is om te kiezen voor cremeren of begraven. Uit onderzoek blijkt dat begraven en cremeren ongeveer even milieu(on)vriendelijk zijn. Maar er zijn meer keuzes te maken bij een uitvaart en juist daarbij maakt u het verschil. Wij adviseren daarom graag; kies voor duurzame producten.
Kisten en alternatieven
De meeste kisten zijn gemaakt van spaanplaat en hebben een katoenen bekleding. Spaanplaat breekt moeilijk af en bij de productie komen schadelijke stoffen vrij. Katoen is ook niet echt duurzaam, want om dat te maken is erg veel water nodig.
Wij raden een massief houten kist aan van binnenlands hout, zoals populier of naaldhout. Het is daarbij belangrijk dat de kist zonder lijmen is gemaakt. En dat het hout ongelakt is of met een duurzame lak bewerkt. Een andere optie is bijvoorbeeld een mand van gevlochten wilgentwijgen, bananenblad of waterhyacint. Voor de bekleding aan de binnenkant kunt u denken aan bijvoorbeeld hennep, linnen of jute. De zogenaamde Loop Living Cocoon kist is ook een duurzaam alternatief. Deze kist is 100% biologisch en gemaakt van mycelium, het ondergrondse wortelnetwerk van paddenstoelen. Maar u kunt de kist ook helemaal achterwege laten en kiezen voor een wade van duurzaam materiaal.
Opbaren
Het gebruik van een koeling is nog steeds de meest gekozen manier voor opbaren. In een rouwcentrum wordt meestal gebruik gemaakt van een gekoelde ruimte, een soort koelcel. Bij thuisopbaringen wordt meestal gekozen voor een bedkoeling. Dit kost veel stroom. Is koeling dan per se nodig? Dat hangt af van de omstandigheden, maar er zijn zeker andere mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan opbaren op graszoden. Deze methode is in Nederland geïntroduceerd door antroposofen. Bij deze methode worden er graszoden onder de kist geplaatst. De zoden moeten dagelijks met water worden besprenkeld. Gras werkt verkoelend en wordt als zodanig ook gebruikt in deze opbaarmethode.
Crematorium
De meeste crematoria in Nederland beschikken over gasovens. Dit crematieproces is behoorlijk milieubelastend. Gelukkig zijn er ook een aantal crematoria met een elektrische oven, wat een stuk duurzamer is. Crematorium Cremaere in Almere was het eerste crematorium in Nederland waar men werkt met een 100% elektrische oven. Ook crematorium Bosrust in Zeist en crematorium Den en Rust in Bilthoven hebben elektrische ovens.
Grafmonument
De meeste begraafplaatsen staan vol met grote granieten grafstenen. Zo’n grafmonument eindigt meestal als asfalt op het moment dat een graf wordt ontruimd. Tegenwoordig worden er gelukkig steeds meer grafstenen gerecycled. Verschillende steenhouwerijen kunnen grafstenen zo afslijpen, zodat deze door een andere familie opnieuw gebruikt kan worden. Een alternatief is om te kiezen voor een monument van ander materiaal. Denk bijvoorbeeld aan een zwerfkei of een klein gedenkteken van versteend hout.
Rouwpost
U kunt kiezen voor gerecycled ongebleekt papier. Of, als u nog bewuster wil zijn, dan stuurt u de kaart digitaal op.
Bloemen
Bloemen zijn prachtig en kunnen veel steun bieden, maar helaas vaak niet zo duurzaam. Een bosje uit de verwarmde kas of van ver ingevlogen met het vliegtuig heeft een flinke klimaatimpact. Daarnaast zijn er problemen door watergebruik en bestrijdingsmiddelen.
Als u kiest voor een duurzame uitvaart, dan is het aan te raden om de hoeveelheid bloemen te beperken. Vraag mensen bijvoorbeeld om maar één onverpakte bloem mee te nemen. En kies voor (biologische) seizoensbloemen die bloeien in Nederland, zodat ze niet van ver hoeven te komen. Vollegrondsbloemen uit het Nederlandse veld zijn de beste keuze voor het klimaat. Meer weten over bloemen? Lees hier verder.
Vervoer
Door het aantal kilometers te beperken, bent u ook duurzaam bezig. Dit kan door rouwauto’s en volgauto’s te vermijden en te kiezen voor bijvoorbeeld een uitvaartbus. Dit zijn speciaal omgebouwde bussen die geschikt zijn om zowel de kist met de overledene als de nabestaanden te vervoeren. U kunt natuurlijk ook vragen of mensen zoveel mogelijk gebruik willen maken van het openbaar vervoer of de fiets.
Catering
Misschien voor de hand liggend, maar er zijn tegenwoordig veel horecagelegenheden en cateraars die werken met biologische en streekproducten. Ook hiermee draagt u duurzaam een steentje bij.