Duurzame uitvaart

Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel en we merken dat de belangstelling voor een groene of milieuvriendelijke uitvaart toeneemt. Wij krijgen vaak de vraag of het ‘beter’ is om te kiezen voor cremeren of begraven. Uit onderzoek blijkt dat begraven en cremeren ongeveer even milieu(on)vriendelijk zijn. Maar er zijn meer keuzes te maken bij een uitvaart en juist daarbij maakt u het verschil. Wij adviseren daarom graag; kies voor duurzame producten. 

 

Kisten en alternatieven

De meeste kisten zijn gemaakt van spaanplaat en hebben een katoenen bekleding. Spaanplaat breekt moeilijk af en bij de productie komen schadelijke stoffen vrij. Katoen is ook niet echt duurzaam, want om dat te maken is erg veel water nodig. 

Wij raden een massief houten kist aan van binnenlands hout, zoals populier of naaldhout. Het is daarbij belangrijk dat de kist zonder lijmen is gemaakt. En dat het hout ongelakt is of met een duurzame lak bewerkt. Een andere optie is bijvoorbeeld een mand van gevlochten wilgentwijgen, bananenblad of waterhyacint. Voor de bekleding aan de binnenkant kunt u denken aan bijvoorbeeld hennep, linnen of jute. De zogenaamde Loop Living Cocoon kist is ook een duurzaam alternatief. Deze kist is 100% biologisch en gemaakt van mycelium, het ondergrondse wortelnetwerk van paddenstoelen. Maar u kunt de kist ook helemaal achterwege laten en kiezen voor een wade van duurzaam materiaal. 

 

Opbaren

Het gebruik van een koeling is nog steeds de meest gekozen manier voor opbaren. In een rouwcentrum wordt meestal gebruik gemaakt van een gekoelde ruimte, een soort koelcel. Bij thuisopbaringen wordt meestal gekozen voor een bedkoeling. Dit kost veel stroom. Is koeling dan per se nodig? Dat hangt af van de omstandigheden, maar er zijn zeker andere mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan opbaren op graszoden. Deze methode is in Nederland geïntroduceerd door antroposofen. Bij deze methode worden er graszoden onder de kist geplaatst. De zoden moeten dagelijks met water worden besprenkeld. Gras werkt verkoelend en wordt als zodanig ook gebruikt in deze opbaarmethode. 

 

Crematorium

De meeste crematoria in Nederland beschikken over gasovens. Dit crematieproces is behoorlijk milieubelastend. Gelukkig zijn er ook een aantal crematoria met een elektrische oven, wat een stuk duurzamer is. Crematorium Cremaere in Almere was het eerste crematorium in Nederland waar men werkt met een 100% elektrische oven. Ook crematorium Bosrust in Zeist en crematorium Den en Rust in Bilthoven hebben elektrische ovens.

 

Grafmonument

De meeste begraafplaatsen staan vol met grote granieten grafstenen. Zo’n grafmonument eindigt meestal als asfalt op het moment dat een graf wordt ontruimd. Tegenwoordig worden er gelukkig steeds meer grafstenen gerecycled. Verschillende steenhouwerijen kunnen grafstenen zo afslijpen, zodat deze door een andere familie opnieuw gebruikt kan worden. Een alternatief is om te kiezen voor een monument van ander materiaal. Denk bijvoorbeeld aan een zwerfkei of een klein gedenkteken van versteend hout. 

 

Rouwpost

U kunt kiezen voor gerecycled ongebleekt papier. Of, als u nog bewuster wil zijn, dan stuurt u de kaart digitaal op. 

 

Bloemen

Bloemen zijn prachtig en kunnen veel steun bieden, maar helaas vaak niet zo duurzaam. Een bosje uit de verwarmde kas of van ver ingevlogen met het vliegtuig heeft een flinke klimaatimpact. Daarnaast zijn er problemen door watergebruik en bestrijdingsmiddelen.
Als u kiest voor een duurzame uitvaart, dan is het aan te raden om de hoeveelheid bloemen te beperken. Vraag mensen bijvoorbeeld om maar één onverpakte bloem mee te nemen. En kies voor (biologische) seizoensbloemen die bloeien in Nederland, zodat ze niet van ver hoeven te komen. Vollegrondsbloemen uit het Nederlandse veld zijn de beste keuze voor het klimaat. Meer weten over bloemen? Lees hier verder.

 

Vervoer

Door het aantal kilometers te beperken, bent u ook duurzaam bezig. Dit kan door rouwauto’s en volgauto’s te vermijden en te kiezen voor bijvoorbeeld een uitvaartbus. Dit zijn speciaal omgebouwde bussen die geschikt zijn om zowel de kist met de overledene als de nabestaanden te vervoeren. U kunt natuurlijk ook vragen of mensen zoveel mogelijk gebruik willen maken van het openbaar vervoer of de fiets.

 

Catering

Misschien voor de hand liggend, maar er zijn tegenwoordig veel horecagelegenheden en cateraars die werken met biologische en streekproducten. Ook hiermee draagt u duurzaam een steentje bij.

Lees ook onze andere blogs

Liefdevolle aandacht na de uitvaart

Liefdevolle aandacht na de uitvaart

Na de uitvaart gaat het leven voor de nabestaanden weer door. Maar hoe doe je dat en wat heb je nodig? Anouk Vonk biedt namen De Zwaan Uitvaarten een luisterend oor en denkt graag mee.

Lees meer
Bloemen bij een uitvaart

Bloemen bij een uitvaart

Wat worden er veel bloemen bij een uitvaart weggegooid. Zonde, vinden wij. Dat kan ook anders. Wij geven graag tips en inspiratie voor duurzame keuzes, betekenisvolle rituelen en diverse producten met bloemen.

Lees meer
Na de uitvaart… hoe verder?

Na de uitvaart… hoe verder?

Na de uitvaart zet je de eerste stappen in een leven zonder die ander. Als je vastloopt in het proces na een verlies, is het goed om eerst te kijken waar je behoefte precies ligt. Wij kennen een aantal zeer deskundige rouwbegeleiders die werken vanuit diverse invalshoeken.

Lees meer
Boeken over rouw en verlies

Boeken over rouw en verlies

Wij houden van boeken en laten ons inspireren door verhalen en door taal. Niet alleen door non-fictie boeken over rouw en verlies, maar ook romans en poëzie. Een paar tips!

Lees meer
Bijzondere uitvaartlocaties

Bijzondere uitvaartlocaties

Een afscheidsbijeenkomst kan bijna overal plaatsvinden. Alternatieve locaties bieden naast sfeer en een persoonlijke tint ook andere voordelen. Doe hier ideeën en inspiratie op.

Lees meer
Petra Branderhorst

Petra Branderhorst

Petra Brandenhorst is één van de oprichters van De Zwaan Uitvaarten in Utrecht, en sinds een paar jaar ‘met pensioen’. Hoe kijkt Petra terug op haar jaren als uitvaartbegeleider?

Lees meer
Zelf een kist maken

Zelf een kist maken

Overweeg je zelf een kist te maken? Kan dat? Ja, dat kan! Zeker als je een beetje handig bent, en je er ook de tijd voor hebt. De zelfgebouwde kist moet wel voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Lees meer
Dementie en uitvaarten

Dementie en uitvaarten

Wat doen we met onze dementerende opa of oma rondom een uitvaart? Door de vergrijzing is dit een steeds groter wordend vraagstuk. Wat gaan we vertellen, wat kunnen we doen?

Lees meer
Alternatief rouwvervoer

Alternatief rouwvervoer

Wij zijn gewend aan auto’s. En er zijn hele mooie rouwauto’s. Maar soms heeft een familie er niets speciaals mee. Gelukkig zijn er alternatieven voor de traditionele rouwauto.

Lees meer
Budget uitvaarten

Budget uitvaarten

Beperkt uitvaartbudget? Een mooi afscheid hoeft niet veel geld te kosten. Wij verzorgen met regelmaat een uitvaart waarbij we rekening houden met een beperkt budget.

Lees meer
Kinderen en uitvaarten

Kinderen en uitvaarten

Hoe betrek en begeleid je kinderen bij een uitvaart? Kinderen stellen vragen over de dood. Die vragen nodigen uit tot duidelijke antwoorden. Kinderen geven ook hun eigen grenzen aan. We geven een kind de ruimte om in een veilige omgeving te ontdekken hoe ‘dood-zijn’ eruit ziet en mee te maken wat begraven is. Niks moet en je mag alles vragen.

Lees meer
Ongeacht waar u verzekerd bent, u kunt bij ons terecht

Ongeacht waar u verzekerd bent, u kunt bij ons terecht

Wij Nederlanders zijn gesteld op zekerheid. We verzekeren ons voor allerlei calamiteiten, want je kunt maar beter voorbereid zijn op het onverwachte, nietwaar. Zodra je je voor iets hebt verzekerd, heb je een gerust gevoel: het is geregeld. En daarna ga je weer door...

Lees meer
Een wade, een zacht alternatief voor een uitvaartkist

Een wade, een zacht alternatief voor een uitvaartkist

Het gebruik van een wade is een prachtig alternatief voor het begraven of cremeren in een kist. Volgens het woordenboek betekent het woord wade het bedekken van iets met een kleed. En dat is precies wat er dan gebeurt: de overledene wordt niet in een kist gelegd, maar...

Lees meer