Boeken over rouw en verlies

Wij houden van boeken. Wij lezen graag en veel. Wij laten ons inspireren door verhalen, verbeelding, door taal. Niet alleen door non-fictie boeken over onderwerpen gerelateerd aan ons vak, maar ook romans en poëzie. Op het kantoor van onze uitvaartonderneming hebben we een boekenkast gevuld met de mooiste boeken.

Wat een zegen is het dat onderwerpen als de dood, verlies en rouw ook zoveel mooie literatuur opleveren, naast al het verdriet die ze met zich meebrengen. Dat auteurs de noodzaak voelen om over deze onderwerpen te schrijven. Zodat deze boeken mensen kunnen helpen in hun eigen rouwproces en in moeilijke tijden. Vaak geven wij nabestaanden een boek cadeau in de week van de uitvaart of erna. En ook een lijst met boekentips om te lezen in de periode na een verlies.

De boekenlijst van Stichting TrösT
Stichting TrösT heeft een zeer uitgebreide database met allerlei boeken die over deze thema’s gaan. Je kunt zelfs op specifieke thema’s zoeken, zoals bijvoorbeeld het verlies van een kind of over anticiperende rouw bij een naderende dood. Bekijk hier de gehele lijst met meer dan 900 boeken:
TrösT boekenlijst – Stichting TrösT (trost.nl)

Natuurlijk hebben we allemaal zo onze favorieten aan boeken. Onze aanraders:

Last Days van Lieve Blancquart - favoriete boek van Nathalie Swinkels _ De Zwaan UitvaartenNathalie: Last Days van Lieve Blancquaert
In de meeste boeken staan overwegend letters. Logisch; anders valt er niets te lezen. Last Days vormt daarop een uitzondering. De Belgische fotografe Lieve Blancquaert neemt ons met haar documentairefoto’s de hele wereld over en laat zien hoe mensen in andere culturen afscheid nemen van hun dierbaren. Ze bezoekt bejaardentehuizen, mortuaria, goeroes, grafdelvers en woont de meest bijzondere dodenrituelen bij. Zelfs met mijn achtergrond als uitvaartbegeleider moet ik soms een beetje blozen van de foto’s, omdat ze zó intiem zijn. Ik kan uren door dit dikke boek bladeren. Bij het zien van de foto’s realiseer ik me hoe uitbundig het ook zou kunnen. Wat kunnen we nog veel van elkaar leren.

Verdriet is het ding met veren van Max Porter, het favoriete boek van Catrien Noppers De Zwaan Uitvaarten

Catrien: Verdriet is het ding met veren van Max Porter
Deze roman gaat over een jong gezin dat moet leren leven met het verlies van de moeder. Een kraai is de vader en de twee jongens daarbij tot steun. Hij vervult op een wonderlijke manier diverse rollen. Wat mij vooral trof aan dit boek, is de combinatie van de stijl met de inhoud. Die sluiten naadloos op elkaar aan, waardoor de grilligheid van rouw zo goed naar voren komt. De ongrijpbaarheid, de wispelturigheid en het rauwe. De kraai is net zo raadselachtig aanwezig als de rouw in dit gezin. Het boek is ontroerend, poëtisch en doorspekt met humor.

 

Het vertrek van de mier van Toon Tellegen, het favoriete boek van Annemieke Zwanenburg De Zwaan UitvaartenAnnemieke: Het vertrek van de mier van Toon Tellegen
De emoties in de korte dierenverhalen van Toon Tellegen zijn voor mij een bron van herkenning. De verschillende dieren in het bos reageren allemaal anders op het onverwachte vertrek van de mier. De reacties zijn heel herkenbaar. De sluipwesp roept heel hard ‘Blijf maar weg’ om daarna toe te geven dat hij eigenlijk wil dat de mier terugkomt. ‘Ik doe tegenstrijdig’. De mossel heeft last van spijtgevoelens (‘Ik had moeten schrijven’ en ‘Ik had hem uit moeten nodigen’ etc.) en de kraai ontkent hartstochtelijk het feit dat de mier weg is (‘Niets is weg’). Zo prachtig herkenbaar dat ik soms onwillekeurig aan een bepaald dier uit het boekje moet denken bij reacties van anderen op het verlies van een dierbare. Voor kinderen, maar ook voor volwassenen, kan het helend zijn om te lezen over al die verschillende manieren waarop je met verlies om kan gaan. En uiteindelijk is het grote missen van de mier dat wat ze gemeenschappelijk hebben.

Zou je graag een boek uit onze bibliotheek willen lezen? Of zoek je een specifiek boek over een bepaald thema? Neem gerust contact met ons op!

Lees ook onze andere blogs

Liefdevolle aandacht na de uitvaart

Liefdevolle aandacht na de uitvaart

Na de uitvaart gaat het leven voor de nabestaanden weer door. Maar hoe doe je dat en wat heb je nodig? Anouk Vonk biedt namen De Zwaan Uitvaarten een luisterend oor en denkt graag mee.

Lees meer
Bloemen bij een uitvaart

Bloemen bij een uitvaart

Wat worden er veel bloemen bij een uitvaart weggegooid. Zonde, vinden wij. Dat kan ook anders. Wij geven graag tips en inspiratie voor duurzame keuzes, betekenisvolle rituelen en diverse producten met bloemen.

Lees meer
Na de uitvaart… hoe verder?

Na de uitvaart… hoe verder?

Na de uitvaart zet je de eerste stappen in een leven zonder die ander. Als je vastloopt in het proces na een verlies, is het goed om eerst te kijken waar je behoefte precies ligt. Wij kennen een aantal zeer deskundige rouwbegeleiders die werken vanuit diverse invalshoeken.

Lees meer
Bijzondere uitvaartlocaties

Bijzondere uitvaartlocaties

Een afscheidsbijeenkomst kan bijna overal plaatsvinden. Alternatieve locaties bieden naast sfeer en een persoonlijke tint ook andere voordelen. Doe hier ideeën en inspiratie op.

Lees meer
Petra Branderhorst

Petra Branderhorst

Petra Brandenhorst is één van de oprichters van De Zwaan Uitvaarten in Utrecht, en sinds een paar jaar ‘met pensioen’. Hoe kijkt Petra terug op haar jaren als uitvaartbegeleider?

Lees meer
Zelf een kist maken

Zelf een kist maken

Overweeg je zelf een kist te maken? Kan dat? Ja, dat kan! Zeker als je een beetje handig bent, en je er ook de tijd voor hebt. De zelfgebouwde kist moet wel voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Lees meer
Dementie en uitvaarten

Dementie en uitvaarten

Wat doen we met onze dementerende opa of oma rondom een uitvaart? Door de vergrijzing is dit een steeds groter wordend vraagstuk. Wat gaan we vertellen, wat kunnen we doen?

Lees meer
Alternatief rouwvervoer

Alternatief rouwvervoer

Wij zijn gewend aan auto’s. En er zijn hele mooie rouwauto’s. Maar soms heeft een familie er niets speciaals mee. Gelukkig zijn er alternatieven voor de traditionele rouwauto.

Lees meer
Budget uitvaarten

Budget uitvaarten

Beperkt uitvaartbudget? Een mooi afscheid hoeft niet veel geld te kosten. Wij verzorgen met regelmaat een uitvaart waarbij we rekening houden met een beperkt budget.

Lees meer
Kinderen en uitvaarten

Kinderen en uitvaarten

Hoe betrek en begeleid je kinderen bij een uitvaart? Kinderen stellen vragen over de dood. Die vragen nodigen uit tot duidelijke antwoorden. Kinderen geven ook hun eigen grenzen aan. We geven een kind de ruimte om in een veilige omgeving te ontdekken hoe ‘dood-zijn’ eruit ziet en mee te maken wat begraven is. Niks moet en je mag alles vragen.

Lees meer
Ongeacht waar u verzekerd bent, u kunt bij ons terecht

Ongeacht waar u verzekerd bent, u kunt bij ons terecht

Wij Nederlanders zijn gesteld op zekerheid. We verzekeren ons voor allerlei calamiteiten, want je kunt maar beter voorbereid zijn op het onverwachte, nietwaar. Zodra je je voor iets hebt verzekerd, heb je een gerust gevoel: het is geregeld. En daarna ga je weer door...

Lees meer
Een wade, een zacht alternatief voor een uitvaartkist

Een wade, een zacht alternatief voor een uitvaartkist

Het gebruik van een wade is een prachtig alternatief voor het begraven of cremeren in een kist. Volgens het woordenboek betekent het woord wade het bedekken van iets met een kleed. En dat is precies wat er dan gebeurt: de overledene wordt niet in een kist gelegd, maar...

Lees meer
Duurzame uitvaart

Duurzame uitvaart

Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel en we merken dat de belangstelling voor een groene of milieuvriendelijke uitvaart toeneemt. Wij krijgen vaak de vraag of het 'beter' is om te kiezen voor cremeren of begraven. Uit onderzoek blijkt dat begraven en cremeren...

Lees meer