Wij houden van boeken. Wij lezen graag en veel. Wij laten ons inspireren door verhalen, verbeelding, door taal. Niet alleen door non-fictie boeken over onderwerpen gerelateerd aan ons vak, maar ook romans en poëzie. Op het kantoor van onze uitvaartonderneming hebben we een boekenkast gevuld met de mooiste boeken.
Wat een zegen is het dat onderwerpen als de dood, verlies en rouw ook zoveel mooie literatuur opleveren, naast al het verdriet die ze met zich meebrengen. Dat auteurs de noodzaak voelen om over deze onderwerpen te schrijven. Zodat deze boeken mensen kunnen helpen in hun eigen rouwproces en in moeilijke tijden. Vaak geven wij nabestaanden een boek cadeau in de week van de uitvaart of erna. En ook een lijst met boekentips om te lezen in de periode na een verlies.
De boekenlijst van Stichting TrösT
Stichting TrösT heeft een zeer uitgebreide database met allerlei boeken die over deze thema’s gaan. Je kunt zelfs op specifieke thema’s zoeken, zoals bijvoorbeeld het verlies van een kind of over anticiperende rouw bij een naderende dood. Bekijk hier de gehele lijst met meer dan 900 boeken:
TrösT boekenlijst – Stichting TrösT (trost.nl)
Natuurlijk hebben we allemaal zo onze favorieten aan boeken. Onze aanraders:
Nathalie: Last Days van Lieve Blancquaert
In de meeste boeken staan overwegend letters. Logisch; anders valt er niets te lezen. Last Days vormt daarop een uitzondering. De Belgische fotografe Lieve Blancquaert neemt ons met haar documentairefoto’s de hele wereld over en laat zien hoe mensen in andere culturen afscheid nemen van hun dierbaren. Ze bezoekt bejaardentehuizen, mortuaria, goeroes, grafdelvers en woont de meest bijzondere dodenrituelen bij. Zelfs met mijn achtergrond als uitvaartbegeleider moet ik soms een beetje blozen van de foto’s, omdat ze zó intiem zijn. Ik kan uren door dit dikke boek bladeren. Bij het zien van de foto’s realiseer ik me hoe uitbundig het ook zou kunnen. Wat kunnen we nog veel van elkaar leren.
Catrien: Verdriet is het ding met veren van Max Porter
Deze roman gaat over een jong gezin dat moet leren leven met het verlies van de moeder. Een kraai is de vader en de twee jongens daarbij tot steun. Hij vervult op een wonderlijke manier diverse rollen. Wat mij vooral trof aan dit boek, is de combinatie van de stijl met de inhoud. Die sluiten naadloos op elkaar aan, waardoor de grilligheid van rouw zo goed naar voren komt. De ongrijpbaarheid, de wispelturigheid en het rauwe. De kraai is net zo raadselachtig aanwezig als de rouw in dit gezin. Het boek is ontroerend, poëtisch en doorspekt met humor.
Annemieke: Het vertrek van de mier van Toon Tellegen
De emoties in de korte dierenverhalen van Toon Tellegen zijn voor mij een bron van herkenning. De verschillende dieren in het bos reageren allemaal anders op het onverwachte vertrek van de mier. De reacties zijn heel herkenbaar. De sluipwesp roept heel hard ‘Blijf maar weg’ om daarna toe te geven dat hij eigenlijk wil dat de mier terugkomt. ‘Ik doe tegenstrijdig’. De mossel heeft last van spijtgevoelens (‘Ik had moeten schrijven’ en ‘Ik had hem uit moeten nodigen’ etc.) en de kraai ontkent hartstochtelijk het feit dat de mier weg is (‘Niets is weg’). Zo prachtig herkenbaar dat ik soms onwillekeurig aan een bepaald dier uit het boekje moet denken bij reacties van anderen op het verlies van een dierbare. Voor kinderen, maar ook voor volwassenen, kan het helend zijn om te lezen over al die verschillende manieren waarop je met verlies om kan gaan. En uiteindelijk is het grote missen van de mier dat wat ze gemeenschappelijk hebben.
Zou je graag een boek uit onze bibliotheek willen lezen? Of zoek je een specifiek boek over een bepaald thema? Neem gerust contact met ons op!