Kinderen en uitvaarten

Kinderen en uitvaarten

Hoe betrek en begeleid je kinderen bij een uitvaart?

“Als kind was ik al gefascineerd door de dood, juist omdat mijn ouders mij er uit bescherming ver van probeerden te houden. Ik mocht niet mee naar de begrafenis van mijn oma, wat ik heel erg vond. Door hun geheimzinnige gedoe kreeg ik juist bizarre fantasieën. Ik heb er een angst én fascinatie voor ontwikkeld, zegt schrijfster Saskia Noort (VK 2-7-2016). Omdat de jonge Noort niet betrokken werd bij het gebeuren rond de dood van haar oma ervaart ze het als geheimzinnig.

Mijn uitvaart collega vertelde daarentegen over haar zoontje, die zingend op de achterbank van de rouwauto zat op weg naar het afscheid van zijn oma. “Ik ben vandaag zo vrolijk, zo vrolijk”, zong hij. Hij voelde heel duidelijk, dat hij toegelaten werd tot een van de grote-mensen-geheimen:  de begrafenis.

De manier waarop er in onze jeugd met ons en de dood is omgegaan, bepaalt deels ons gedrag naar onze kinderen toe. We zijn geneigd patronen van vroeger te herhalen. We werden in onze jeugd beschermd tegen de aanblik van een overleden grootouder, omdat dat te confronterend zou zijn. Of er werd juist van ons verwacht, dat we een kus op de ijskoude wang van oma of opa gaven. Ergens tussen deze twee uitersten ligt een kindvriendelijke middenweg.

Kinderen stellen vragen over de dood

Als wij een uitvaart voorbereiden met familie met jonge kinderen, komen de kinderen vaak met hele duidelijke vragen: “Waarom ligt opa zo stil? Mag ik zijn hand voelen? Waarom is die zo koud”? Dit vragen nodigt uit tot duidelijke antwoorden: “Nee, hij slaapt niet, hij is dood. Ja, voel maar, die hand is net zo  koud als een pak melk dat uit de koelkast komt”.

Kinderen geven ook hun eigen grenzen aan: ”Nee, ik durf nog niet te kijken. Ik ga eerst een tekening voor hem maken”. En later loopt het kind met mij mee, kijkt om een hoekje de kamer in, besluit dat het niet eng is en legt de tekening bij het voeteneind van opa. Trots dat het mee mag doen met de grote mensen.

We geven een kind de ruimte om in een veilige omgeving te ontdekken hoe ‘dood-zijn’ eruit ziet en mee te maken wat begraven is. Niks moet en je mag alles vragen. Zo ontstaat een ontspannen sfeer rond de dood. Ja zeker, de dood roept vragen op, maar daar kan je dus zonder geheimzinnigheid over praten.

Bij De Zwaan Uitvaarten hebben wij veel ervaring met het betrekken en begeleiden van (kleine) kinderen bij uitvaarten en ook in de periode voorafgaand aan de uitvaart. Wilt u hier meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op.

Lees ook onze andere blogs

Liefdevolle aandacht na de uitvaart

Liefdevolle aandacht na de uitvaart

Na de uitvaart gaat het leven voor de nabestaanden weer door. Maar hoe doe je dat en wat heb je nodig? Anouk Vonk biedt namen De Zwaan Uitvaarten een luisterend oor en denkt graag mee.

Lees meer
Bloemen bij een uitvaart

Bloemen bij een uitvaart

Wat worden er veel bloemen bij een uitvaart weggegooid. Zonde, vinden wij. Dat kan ook anders. Wij geven graag tips en inspiratie voor duurzame keuzes, betekenisvolle rituelen en diverse producten met bloemen.

Lees meer
Na de uitvaart… hoe verder?

Na de uitvaart… hoe verder?

Na de uitvaart zet je de eerste stappen in een leven zonder die ander. Als je vastloopt in het proces na een verlies, is het goed om eerst te kijken waar je behoefte precies ligt. Wij kennen een aantal zeer deskundige rouwbegeleiders die werken vanuit diverse invalshoeken.

Lees meer
Boeken over rouw en verlies

Boeken over rouw en verlies

Wij houden van boeken en laten ons inspireren door verhalen en door taal. Niet alleen door non-fictie boeken over rouw en verlies, maar ook romans en poëzie. Een paar tips!

Lees meer
Bijzondere uitvaartlocaties

Bijzondere uitvaartlocaties

Een afscheidsbijeenkomst kan bijna overal plaatsvinden. Alternatieve locaties bieden naast sfeer en een persoonlijke tint ook andere voordelen. Doe hier ideeën en inspiratie op.

Lees meer
Petra Branderhorst

Petra Branderhorst

Petra Brandenhorst is één van de oprichters van De Zwaan Uitvaarten in Utrecht, en sinds een paar jaar ‘met pensioen’. Hoe kijkt Petra terug op haar jaren als uitvaartbegeleider?

Lees meer
Zelf een kist maken

Zelf een kist maken

Overweeg je zelf een kist te maken? Kan dat? Ja, dat kan! Zeker als je een beetje handig bent, en je er ook de tijd voor hebt. De zelfgebouwde kist moet wel voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Lees meer
Dementie en uitvaarten

Dementie en uitvaarten

Wat doen we met onze dementerende opa of oma rondom een uitvaart? Door de vergrijzing is dit een steeds groter wordend vraagstuk. Wat gaan we vertellen, wat kunnen we doen?

Lees meer
Alternatief rouwvervoer

Alternatief rouwvervoer

Wij zijn gewend aan auto’s. En er zijn hele mooie rouwauto’s. Maar soms heeft een familie er niets speciaals mee. Gelukkig zijn er alternatieven voor de traditionele rouwauto.

Lees meer
Budget uitvaarten

Budget uitvaarten

Beperkt uitvaartbudget? Een mooi afscheid hoeft niet veel geld te kosten. Wij verzorgen met regelmaat een uitvaart waarbij we rekening houden met een beperkt budget.

Lees meer
Ongeacht waar u verzekerd bent, u kunt bij ons terecht

Ongeacht waar u verzekerd bent, u kunt bij ons terecht

Wij Nederlanders zijn gesteld op zekerheid. We verzekeren ons voor allerlei calamiteiten, want je kunt maar beter voorbereid zijn op het onverwachte, nietwaar. Zodra je je voor iets hebt verzekerd, heb je een gerust gevoel: het is geregeld. En daarna ga je weer door...

Lees meer
Een wade, een zacht alternatief voor een uitvaartkist

Een wade, een zacht alternatief voor een uitvaartkist

Het gebruik van een wade is een prachtig alternatief voor het begraven of cremeren in een kist. Volgens het woordenboek betekent het woord wade het bedekken van iets met een kleed. En dat is precies wat er dan gebeurt: de overledene wordt niet in een kist gelegd, maar...

Lees meer
Duurzame uitvaart

Duurzame uitvaart

Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel en we merken dat de belangstelling voor een groene of milieuvriendelijke uitvaart toeneemt. Wij krijgen vaak de vraag of het 'beter' is om te kiezen voor cremeren of begraven. Uit onderzoek blijkt dat begraven en cremeren...

Lees meer