De Zwaan Uitvaarten

Melden van overlijden: 030 238 00 38
Utrecht, de Bilt, Bilthoven, Zeist & regio

Verzekerde uitvaart

Wij Nederlanders zijn gesteld op zekerheid. We verzekeren ons voor allerlei calamiteiten, want je kunt maar beter voorbereid zijn op het onverwachte, nietwaar. Zodra je je voor iets hebt verzekerd, heb je een gerust gevoel: het is geregeld. En daarna ga je weer door met je leven tot er zich een calamiteit zich aandient.

Nu is er één ingrijpende gebeurtenis in ons leven, die absoluut zeker is: dat we doodgaan. Om financieel voorbereid te zijn op ons overlijden, bestaan er uitvaartverzekeringen. En die zijn populair: ruim 75% van de Nederlandse bevolking heeft zo’n verzekering. Vroeger sloten zorgzame ouders bij de geboorte van een kind onder de beschuit met muisjes vaak een uitvaartverzekering voor het kind af. ‘Ik heb een uitvaartverzekering dus voor mij is alles goed geregeld’ is een uitspraak die we vaak horen. Wie nog zo’n oude polis heeft liggen, weet intussen wel beter. Meestal betreft het een zgn. ‘dienstenpolis’, waarin een aantal vaste onderdelen van de uitvaart beschreven zijn. Alleen die worden vergoed. Elke afwijking van de omschreven diensten kost extra.

De veelvuldig voorkomende meerkosten waren een onaangename verrassing. Daar was niet op gerekend! Zo is er naast de diensten- of naturapolis de ‘kapitaalverzekering’ gekomen. U verzekert uw uitvaart voor een vast bedrag dat uitgekeerd wordt op basis van de uitvaartrekening. Een hele verbetering voor wie liever zelf wil bedenken wat een persoonlijke uitvaart is.

Dat u als verzekerde te allen tijde een andere uitvaartondernemer mag inschakelen wordt verzwegen.

Het vergelijken van uitvaartverzekeringen is een ingewikkelde zaak, omdat verzekeraars geen uniforme begrippen hanteren. Ook is het vaak moeilijk om bij verzekeraars juiste informatie te krijgen. Zo krijgen verzekerden die een overlijden melden bij hun verzekeraar regelmatig te horen dat ze verplicht zijn de uitvaart te laten uitvoeren door de betreffende verzekeraar. Dat u als verzekerde te allen tijde een andere uitvaartondernemer mag inschakelen wordt verzwegen. Het loont zeker de moeite om eens na te lezen wat er in uw uitvaartverzekeringspolis staat. Wij lazen laatst in een anno 2005 afgesloten ‘dienstenverzekering’ dat een fineerkist met satijnen bekleding inbegrepen was. Wat nu als u het milieu niet wilt belasten met fineer en satijn en een massiefhouten kist wilt?  Meerkosten! Of u wilt opbaren in een wade op een draagbaar? Meerkosten!

Transparantie en eenduidigheid zijn in verzekeringenland helaas nog lang niet gemeengoed. Gelukkig kunnen wij uitvaartbegeleiders kosteloos alle informatie voor u boven tafel krijgen, als u er niet uitkomt. En wie zelf wat geld opzij kan zetten, raden we aan: wees uw eigen verzekeraar.

Kijk hier voor meer onafhankelijke informatie.

Petra Branderhorst