De Zwaan Uitvaarten

Melden van overlijden: 030 238 00 38
Utrecht, de Bilt, Bilthoven, Zeist & regio

Zelf doen

Tijdens mijn vakantie op een Waddeneiland zag ik in de toeristenkrant informatie van de lokale uitvaartvereniging. “Wij doen hier alles zelf”, las ik. “Samen met de buren van de overledene wordt de uitvaart geregeld. Ieder heeft zijn eigen taak. Wij hebben geen uitvaartondernemer nodig in onze eilandgemeenschap. Dit is zoals het eeuwenlang is gegaan en wij doen dat nog steeds zo”.

Als uitvaartondernemer was ik gefascineerd. Wat een prachtig idee om het hele uitvaartgebeuren binnen de eigen kring te houden. Kennen we dat op het vasteland ook? Ja hoor: de doe-het-zelf-uitvaart. Het is een trend. Steeds vaker nemen mensen vóór het overlijden al een aantal zaken ter hand. De kist wordt zelf gemaakt, de ruimte voor het afscheid is bezocht, een vriend is met het ontwerp van de kaart bezig, een plek op de begraafplaats is uitgezocht. Het mooie hiervan is, dat alles wat je zelf doet, meer betekenis en inhoud krijgt. Wij vakvrouwen in de uitvaart zijn groot voorstander van zelf doen. Zijn wij dan overbodig geworden? Nou nee.

Juist als je veel zelf wilt doen, is het handig om een professional op de achtergrond te hebben die het geheel overziet. “Mogen we bellen, als we er niet uitkomen of vragen hebben?” Uiteraard. “Waar moet de kist op staan, als we hem straks thuis krijgen? We kunnen het mortuarium niet bereiken voor de papieren. Weet jij raad? Het eigen busje is toch niet gelukt, kan er nog een rouwauto komen? Mogen we die zelf besturen? We willen zelf de geluidstechniek opbouwen, onze kinderen zijn ontzettend handig. Maar dat gaat niet lukken in 1,5 uur hoor. Kunnen we eerder in de kapel terecht? Wie bedient de laptop eigenlijk tijdens de dienst?”.

Wij vakvrouwen in de uitvaart zijn groot voorstander van zelf doen. Zijn wij dan overbodig geworden? Nou nee.

Juist om alle inzet en goede wil van de familie en vrienden in goede banen te leiden, zijn wij op de achtergrond bezig met afstemmen en knelpunten oplossen.

Zoals een familie na hun doe-het-zelf-uitvaart opmerkte: “Wij zijn een echte regelfamilie en we vonden het vanzelfsprekend om veel zelf te doen. Maar het heeft ons toch een beetje belemmerd deze week in het voelen van de leegte en het verdriet. We hadden wel wat meer aan jou kunnen toevertrouwen”.

Wij zoeken samen met de doe-het-zelvers steeds het juiste midden: in goed onderling overleg precies die combinatie van eigen inbreng en professionele aansturing vinden, die bij de familie past.

Dan blijft er genoeg ruimte om naast het zelf doen ook te rouwen. 

Petra Branderhorst