De Zwaan Uitvaarten

Melden van overlijden: 030 238 00 38
Utrecht, de Bilt, Bilthoven, Zeist & regio

De rouwstoet

Heeft u zich weleens gevoeld als Mozes, die door de Rode Zee liep? Van alle kanten zag hij aanstormende golven, die door een onzichtbare hand werden tegengehouden. Hij liep er met zijn volk dwars doorheen.

Zo beschreef een familie haar ervaring, toen ze te voet achter de rouwauto liep over het drukste verkeerskruispunt van de stad op weg naar de begraafplaats. Wandelen hoorde bij deze familie, autobezit hadden ze afgezworen. 

Wij zijn gewend aan auto’s. En er zijn hele mooie rouwauto’s. Maar vaak heeft een familie of gezin er niets speciaals mee. Ze gingen op wandelvakantie,  verhuisden in hun jonge jaren altijd met de bakfiets. En dan is het zo waardevol om de laatste gang van je dierbare in je eigen stijl te doen.

“Ja, als we lopend naar het graf zouden kunnen, was dat wel het allermooiste”, zeiden ze. Maar direct kwamen de vragen en bedenkingen. Dwars door die drukke stad, was dat wel veilig? Mogen we wel over straat lopen met de stoet? Stopt iedereen wel voor ons? Duurt dat allemaal niet veel te lang? En als het nou regent?

Er lag sneeuw die dag. De geluiden van de stad werden erdoor gedempt. Omfloerst, zoals past bij rouw. Robuuste verkeersagenten op motoren hielden de kruispunten vrij. Het was druk, mensen waren op weg naar hun werk. Maar al het verkeer stond stil, omdat zij een dierbaar mens naar het graf brachten. Indrukwekkend.

Voor even ben je weer een gemeenschap zoals vroeger en voel je de verbondenheid met elkaar in deze laatste tocht.

Velen van u herinneren zich misschien de begrafenis van (over)grootouders. Onder klokgelui van de kerk naar de begraafplaats lopen achter koets of platte wagen. Die oerervaring van vroeger draag je voor altijd met je mee. Het samen lopen biedt gek genoeg troost. Voor even ben je weer een gemeenschap zoals vroeger en voel je de verbondenheid met elkaar in deze laatste tocht.

Gelukkig zijn er alternatieven voor de traditionele rouwauto. De paardenkoets of kar van vroeger zien we bij voorbeeld terug in de loopkoets. Met de uitvaartfiets kun je de kist op een fiets met zijspan vervoeren en kan iedereen op de fiets aansluiten. En vergeet het oude bestelbusje niet, waar altijd alles in werd verhuisd. Ook dat mag u inzetten als rouwvervoer.

Petra Branderhorst