De Zwaan Uitvaarten

Melden van overlijden: 030 238 00 38
Utrecht, de Bilt, Bilthoven, Zeist & regio

Rake missers

‘Bloopers’, Banana split, iedereen kent die filmpjes. Onbedoelde missers zorgen voor een hilarische situatie. Althans, voor de kijker. Ook in het uitvaartvak komen missers regelmatig voor. We zijn menselijk, niet waar?

Maar zo simpel ligt het natuurlijk niet. Een uitvaart is een gevoelige gebeurtenis, die maar één keer plaatsvindt. En dan moet het ook goed gebeuren. Daarom doe we ons best om een goed contact met de nabestaanden op te bouwen en hun wensen optimaal uit te voeren. Je reduceert daarmee de foutenmarge, maar 100% garantie is er niet. Dat knaagt.

Sommige collega’s zien de oplossing in een nog strakker draaiboek, in het vastleggen van nog meer details, in een uitgebreide papierwinkel van afspraken. Wij zijn overtuigd geraakt van de rol van het ‘betekenisvolle toeval’. Dat is namelijk de enige verklaring voor die onverwachte, onverklaarbare gebeurtenissen tijdens een uitvaart, die meer zijn dan alleen een menselijke fout. 

Dit is de scene: de rouwauto vertrekt van het woonhuis met een stoet van 10 familie-auto’s achter zich aan. Na het voorlopen in de straat stapt de uitvaartleider naast de chauffeur in. Zij kent de weg op haar duimpje, hij heeft de navigatie aangezet. Zo meteen linksaf, waarschuwt zij. Hij zegt: de tomtom zegt rechtsaf hoor. Kan wel wezen, is het antwoord, maar je moet hier straks linksaf de ventweg op. U voelt hem aankomen: de chauffeur slaat toch rechtsaf en de rouwstoet komt op een doodlopend landweggetje in het weiland terecht. Het keren is een heel gedoe.

Wat een zegen als een ‘blooper’ voor de betrokkenen heel verklaarbaar blijkt te zijn.

Als de stoet tenslotte op de bestemming is aangekomen, stapt een gespannen uitvaartleider uit om de familie op te vangen. Te laat in de aula en de aulatijd was al krap. De familie valt haar echter lachend en ontroerd in de armen: moeder nam ook altijd de verkeerde afslag. Helemaal goed!

Wat een zegen als een ‘blooper’ voor de betrokkenen heel verklaarbaar blijkt te zijn. Ja, zelfs bijdraagt aan een zinvol afscheid.

Wat wij uitvaartbegeleiders leren van deze ervaringen? Bescheidenheid over onze eigen rol. We kunnen veel en we doen iedere keer ons uiterste best. Maar gelukkig onttrekken sommige zaken zich aan onze menselijke maat en controle.

Petra Branderhorst