De Zwaan Uitvaarten

Melden van overlijden: 030 238 00 38
Utrecht, de Bilt, Bilthoven, Zeist & regio

Nel v​an Ratingen (1953)

Ik ben een geboren kunstenaar. Dat loopt als een rode draad door mijn leven heen. Net als mijn fascinatie voor de dood. Als jong meisje raakte ik erdoor gegrepen. Ik besefte al heel vroeg dat het leven eindig is, maar vroeg me oprecht af: waarom praten we daar nauwelijks over?

Mijn eerste ervaring met de dood was met mijn opa. Ik had een sterke band met hem en hij overleed toen ik negen jaar oud was. Mijn familie wilde me liever weghouden, maar ik moest en zou mijn opa nog één keer zien. De kist was open en ik ben op een stoel gaan staan om over de rand te kijken. Om hem daar zo te zien liggen gaf me een rustig en sereen gevoel. Achteraf gezien was het een moment waarop je voelt dat de dood onlosmakelijk is verbonden met het leven. Een bijzonder intense ervaring.

Werkervaring | Naast mijn kunstenaarspraktijk was ik twaalf jaar vrijwilliger bij de stichting Thuis Sterven. Ik bezocht mensen in hun laatste levensfase. Soms wel maanden lang. Het inspireerde me tot het doen van de opleiding voor stervensbegeleiding. Een aanrader voor ieder mens, omdat het gaat over je eigen sterfelijkheid. Alle grote levensvragen komen aan bod. Daarna volgde ik nog een opleiding 'Sterven en rouw in andere culturen', en startte in 2008 Ars Moriendi, ritueelbegeleiding bij afscheid. Zo deed ik ook mijn eerste uitvaart.

Als uitvaartbegeleider kom ik in mijn kracht als ik de drempel overstap bij een familie. Alsof ik een andere wereld betreed, ontdaan van alle opsmuk. Alles om mij heen doet dan even niet mee. Ik raak in een soort focus en weet wat mijn prioriteiten zijn. Het draait alleen nog om de essentie. Ik vind het een uitdaging om naast een familie te staan en veel ruimte te geven en indien nodig respectvol ruimte te nemen.

Annemieke Zwanenburg (1958)

In het dorp waar ik opgroeide was de dood voor mij een vertrouwd gegeven. Mijn ouderlijk huis én mijn school lagen aan de hoofdstraat waar elke begrafenisstoet door heen trok. Dat was indrukwekkend en intrigeerde me. Mannen in lange zwarte jassen voorop en in hun kielzog een lange zwarte lopende stoet mannen en vrouwen. Vanuit huis of klaslokaal zag ik één donkere massa richting de begraafplaats bewegen. Ik vond het fascinerend. 

Werkervaring | Voordat ik in 2007 zelfstandig uitvaartondernemer werd heb ik in diverse werkvelden ervaring opgedaan. Ooit was ik (mede)eigenaar van een natuurvoedingswinkel, waaruit een franchiseketen van veertig winkels ontstond. Maar ik was ook officemanager, personeelsadviseur en bestuurssecretaris.

Als uitvaartbegeleider kan ik al mijn kwaliteiten inzetten. 'Zorgvuldig en betrokken' is mijn credo. Mijn praktische levensinstelling en organisatietalent zijn onmisbaar en worden aangevuld met liefde voor (klassieke) muziek en een sterke affiniteit met tekst (waaronder poëzie). Ik werk graag op de achtergrond met mijn oren en ogen op steeltjes.

Een uitvaart kun je maar één keer doen. Met mijn zorgvuldigheid kan ik rust creëren. Wanneer er bij de betrokkenen het vertrouwen is dat alle details besproken zijn ontstaat ruimte voor de écht belangrijke zaken. Het is mijn opdracht om mee te bewegen en daar te zijn waar het nodig is, maar mij onzichtbaar te maken waar ik mogelijk te veel ben.

Petra Branderhorst (1953)

Ik ben al een leven lang gefascineerd door de dood. De stilte en het proces van loslaten van de fysieke aanwezigheid van de overledene, is een intens persoonlijk gebeuren, waarbij ik als uitvaartverzorger op de achtergrond professionele steun en stevigheid kan bieden.
Mijn liefde voor teksten, gedichten en muziek is door dit werk alleen maar groter geworden. Ik heb ervaren dat je in moeilijke tijden, met name tijdens de fase van het rouwen, nauwelijks iets anders kunt verdragen dan poëzie of muziek. Het biedt emotionele steun die voldoende op afstand blijft. Een soort zelfhulp.

Werkervaring | Ik heb een aantal jaren als vrijwillig rouwbegeleider bij Humanitas gewerkt en ervaren, dat ieder mens op een unieke manier rouwt. Vergeleken met de drukke enerverende periode van de uitvaart is het rouwproces, dat daarna verdergaat, een eenzamer gebeuren. De wereld is voor jou veranderd, je bent je vaste ijkpunten kwijt. Voor je weer een verbinding kunt maken met de wereld buiten je, moet je opnieuw houvast vinden in jezelf.

Uitvaartassistenten

Op de dag van de uitvaart worden we in praktische zin ondersteund door één of meer uitvaartassistenten. Zij zorgen voor een sfeer van gastvrijheid en aandacht voor alle betrokkenen tijdens een uitvaart. Hebt u interesse in de functie? Hier staat meer praktische informatie.