De Zwaan Uitvaarten

Melden van overlijden: 030 238 00 38
Utrecht, de Bilt, Bilthoven, Zeist & regio

Door de komst van Corona en alle restricties en maatregelen, is het moeilijk om uitvaarten te organiseren op de manier zoals wij dat graag zouden willen. De uitvaart zelf zal in besloten kring moeten plaatsvinden met maximaal 30 aanwezigen, en zonder enige vorm van catering. Onze begeleiding zal voor het grootste deel telefonisch zijn, terwijl wij anders vaak elke dag bij een familie langskomen tijdens de uitvaartweek.


Wat kan er wel? Dat is een vraag die ons nu meer dan ooit bezighoudt. Corona vraagt om omdenken.
 

De beperkingen, maar vooral ook; wat kan er wél?


Laatste zorg
De laatste zorg is een liefdevolle handeling waarbij de overledene voor het laatst gewassen en gekleed wordt. Wij hechten hier veel waarde aan en stimuleren normaal gesproken de hulp van nabestaanden bij dit proces. Door alle veiligheidsmaatregelen zijn we momenteel genoodzaakt om beschermende kleding te dragen en de overledene zonder aanwezigheid van familie of andere dierbaren te verzorgen en in een kist of mand te leggen. 

Opbaren
De tijd tussen het overlijden en de uitvaart noemen wij de opbaarperiode. De overledene kan thuis blijven of naar een rouwcentrum worden gebracht. In een thuissituatie kan een overledene in een kist of mand worden opgebaard. Op die manier kunt u altijd bij de overledene zijn wanneer u dat wilt en heeft u de regie over wie er langs komt om afscheid te nemen. In een uitvaartcentrum moeten we ons houden aan de voorgeschreven regels. Afhankelijk van de locatie mogen daar een beperkt aantal mensen tegelijkertijd zijn. 

Condoleren
Ook bij condoleances houden wij ons aan de richtlijnen die hiervoor zijn vastgesteld. Zo zijn bijeenkomsten met meer dan 30 personen niet toegestaan en sommige locaties hanteren een nog lager maximum aantal mensen. Bovendien kunnen er ook geen condoleanceboeken meer worden gebruikt om besmetting tegen te gaan. Een online condoleanceregister is een alternatief voor de condoleanceboeken. U kunt via hiervoor genoemde link gemakkelijk zelf een eigen condoleance-omgeving creëren. U krijgt dan een persoonlijke link die u met anderen kunt delen. Op hun beurt kunnen zij daar een persoonlijk woord opschrijven.

De uitvaart
Een afscheidsplechtigheid kan alleen plaatsvinden in een intieme groep van maximaal 30 personen. De meeste crematoria hanteren ook in de aula de voorgeschreven afstand van anderhalve meter tussen de mensen. Bovendien is het voor nabestaanden in veel crematoria helaas niet mogelijk om mee te gaan naar de ovenruimte. Verder is er geen horeca beschikbaar, dus ook geen koffie en thee. Veel mensen houden de uitvaartceremonie liever niet in de aula van het plaatselijke crematorium, maar met 30 mensen in een grote kerk zou u zich zomaar wat verloren kunnen voelen. Wij hebben daarom een aantal mooie locaties en plekken in de buurt gevonden voor kleinere uitvaartbijeenkomsten. Zonder horeca, maar in een fijne ruimte die het mogelijk maakt om anderhalve meter afstand tot elkaar te houden, en toch met behoud van sfeer zodat het samenzijn en afscheid nemen centraal staan. 

De zon laat zich steeds vaker zien en dat biedt ook mogelijkheden voor een samenzijn in de buitenlucht. Denk aan een intiem afscheid waarbij alle genodigden in een cirkel om de overledene heen staan en iedereen een steen rondom de kist of mand kan leggen als symbool van nabijheid. Dit is maar een voorbeeld. De Zwaan Uitvaarten heeft veel ervaring met rituelen en samen met u zoeken we graag naar een passende vorm.

Ook begeleiden wij graag in het organiseren van een afscheid in eigen huis. Als dat mogelijk is dan heeft dat een aantal voordelen. Het is een vertrouwde plek en u kunt het afscheid invullen zoals u dat graag wilt. Bovendien kunt u daarbij uw eigen eten en drinken serveren, of iets laten bezorgen door een restaurant uit de buurt. Het is wel goed om er dan ook op toe te zien dat er genoeg ruimte is om een veilige afstand tot elkaar te bewaren.

Vastleggen of live volgen op afstand
Het is mogelijk om het afscheid vast te laten leggen door een goede fotograaf of middels opnames van audio en/of bewegend beeld. Onder normale omstandigheden is dit al prettig voor de nabestaanden omdat je door alle emoties nog wel eens dingen mist. Maar nu heeft het als extra functie dat mensen die niet aanwezig mogen zijn tóch deelgenoot kunnen zijn van het afscheid. Dit kan ook door het volgen van de uitvaart via een livestream. Dat houdt in dat mensen thuis online 'in real time' mee kunnen kijken. Veel crematoria bieden dit nu als extra service gratis aan. 

Later
Ook uitstel is mogelijk. Dan houdt u op een later moment alsnog een herinneringsbijeenkomst, precies zoals u die in normale omstandigheden ook zou hebben gehouden. Mét alle familie, vrienden en andere mensen die met de overledene in verbinding staan. Het voordeel hiervan is dat u meer tijd hebt om het geheel naar eigen wens in te richten. En dat iedereen er dus bij aanwezig kan zijn.  

Wij denken graag mee in de mogelijkheden. In onze begeleiding dragen wij ook uit dat het meer om de inhoud gaat dan om de vorm.