De Zwaan Uitvaarten

Melden van overlijden: 030 238 00 38
Utrecht, de Bilt, Bilthoven, Zeist & regio

Zal ik verdrietig worden en weggaan?
Zal ik het leven eindelijk eens onbelangrijk vinden,
mijn schouders ophalen en weggaan?
Zal ik de wereld neerzetten (of aan iemand anders geven), denken:
zo is het genoeg,
en weggaan?
Zal ik een deur zoeken,
en als er geen deur is: zal ik een deur maken,
hem voorzichtig opendoen
en weggaan- met kleine zachtmoedige passen?
Of zal ik blijven?

Zal ik blijven?

Toon Tellegen 

 

Boeken

Onze korte boekenlijst 'Eerste hulp bij rouw' geeft een aantal titels over verlies en rouw: van basisinformatie over rouwen tot rouw bij specifieke vormen van verlies.
Stichting TrösT heeft een zeer uitgebreide boekenlijst op haar website. U kunt zelf daarin zoeken of een zoekopdracht voor boektitels over een specifiek onderwerp aan TrösT mailen.

Wat is rouw?

Er is op internet veel informatie over rouw en het rouwproces te vinden. Het kan heel goed zijn, dat u helemaal geen behoefte hebt aan verhalen over rouw en ervaringsverhalen. U heeft uw handen vol aan uzelf. Maar er kan een periode aanbreken, dat u zich afvraagt:  gaat het bij anderen net zo als bij mij, gaat het nog een keertje over, doe ik het eigenlijk wel goed? We hebben hieronder voor u een aantal informatieve links verzameld, die u wellicht verder kunnen helpen.

Algemene informatie

'In de wolken' geeft veel informatie over verlies en rouw, net als Rouwen, hoe werkt dat eigenlijk? 
Ook de website van Het Landelijk Steunpunt Verlies (LSV) bevat veel informatie.
In de documentaire Kijken in de ziel: De achterblijvers van Coen Verbraak komen ervaringsdeskundigen aan het woord. 

Specifieke informatie

Kinderen/jongeren

Over rouw bij kinderen en jongeren wordt veel gepubliceerd. Kijk eens op de website van In de Wolken of Daan Westerink. Ook de websites van Rouwhulp of Stichting Jonge Helden zijn heel informatief. Stichting achter de regenboog organiseert activiteiten voor kinderen en werkt hierbij regionaal. 

Rouw na zelfdoding

De confrontatie met de suïcide van iemand uit je directe omgeving is een schokkende ervaring die je erg onzeker kan maken. Waar doe je goed aan? Informatie is te vinden op de site van de Ivonne van de Ven Stichting en de website van Liesbeth Gijsbers

Rouw en werk

Rouwende collega's maken ons een beetje ongemakkelijk. Moeten we een praatje maken? Met rust laten? En wat moet de baas doen? 'Handelingsverlegenheid' wordt dit ook wel genoemd. Hoe hier mee om te gaan leest u hier. En dit artikel is ook informatief. 

Verlies van een kind

Voor ouders van een overleden kinderen is veel informatie beschikbaar op de website van OOK (ouders van een overleden kind) of op de informatieve site van Troost.nl