De Zwaan Uitvaarten

Melden van overlijden: 030 238 00 38
Utrecht, de Bilt, Bilthoven, Zeist & regio

Ik klop op de deur van de steen.
”Ik ben het, doe open.
Ik zoek in jou geen toevlucht voor altijd.
Ik ben niet ongelukkig.
Ik ben niet dakloos.
Mijn wereld is een terugkeer waard.
Ik kom en ga met lege handen.
En als bewijs dat ik er werkelijk ben geweest,
Kan ik niets anders laten zien dan woorden
Die niemand zal geloven.
Ik klop op de deur van de steen
”Ik ben het, doe open.
“Ik heb geen deur”, zegt de steen.
Wistawa Scymborska

Na de uitvaart … hoe verder?

Na de drukke emotionele week van het afscheid zet u de eerste stappen in een leven zonder die ander. Uw omgeving weet dat en zal steun en aandacht geven. Maar na verloop van tijd wordt dat minder. U begint meer en meer te beseffen, dat u vooral op uzelf aangewezen bent.

Op deze pagina vindt u een aantal vormen van steun bij rouw. Op basis van onze jarenlange ervaring met rouwen en gedenken bevelen wij die van harte aan. Wij adviseren u graag, als u nadere informatie wenst. 

Rouwbegeleiding.

Individuele rouwbegeleiding in Utrecht e.o.

Mensen rouwen ieder op hun eigen wijze. Dat betekent, dat u met vallen en opstaan zelf zult moeten ervaren, wat u nodig heeft en wat juist niet bij u past. Er is niet één ‘goede’ manier van verdriet verwerken, er is wel uw eigen manier. Rouwbegeleiding kan net dat steuntje in de rug zijn, dat u nodig heeft. Vaak wordt rouwzorg deels vergoed via uw zorgverzekering.
Rouwbegeleiding kan bestaan uit gesprekken met een rouwbegeleider. Marcella van Gool en Daan Westerink zijn ervaren begeleiders en werkzaam in onze regio. 

Bent u iemand, die liever met uw handen bezig bent, dan is het werken met creatieve middelen misschien een goede ingang. Monique Twigt (beeldend therapeut en rouwbegeleider) en Quirine Menschaar (psychosociaal therapeut en beeldend kunstenaar) maken een verbinding met het kunstzinnig werken. Psychosociaal therapeute, keramiste en rouwbegeleider Andrea Moffatt geeft workshops 'meditatief boetseren' voor rouwgroepen.

Voor het zoeken naar een nieuwe balans vanuit de verbondenheid van lichaam, ziel en geest zijn mindfulness en haptotherapie een aanrader.

Laagdrempelige steun bij rouw in Utrecht

Stichting Humanitas (afdeling Utrecht) biedt individuele steun bij rouw en organiseert regelmatig lotgenotengroepen voor mensen  met partnerverlies en voor jongeren die het verlies van een gezinslid hebben meegemaakt.
Stichting TrösT organiseert maandelijks café TrösT, een troostrijke ontmoetingsplek voor mensen die rouwen. Ook biedt zij workshops over verlies, rouw en troost.
De Rouwgroep Nieuwegein (ook voor Utrechters) wandelt maandelijks op de laatste vrijdag van de maand met mensen die een verlieservaring achter de rug hebben. Al lopend stil zijn met je eigen gedachten of juist in gesprek raken.

Gedenken

Gedenken is de herinnering aan een geliefd persoon levend houden. Ieder doet dat op eigen wijze: alleen, met gezinsleden, met familie of vrienden of in een groter verband. Er worden door het jaar heen, maar zeker ook rond Allerzielen op 2 november, steeds vaker herinneringsmomenten georganiseerd. Gezamenlijk gedenken geeft ruimte aan de eigen gevoelens van verlies en biedt kracht en steun.

Stilstaan bij herinnering

De Zwaan Uitvaarten nodigt u uit om het spel ‘Alle sterren van de hemel’ te spelen. In een kleine groep stilstaan bij je verlies en herinneringen delen. Het spel is ook heel geschikt om met een vriendengroep of met gezinsleden een verloren dierbare te herinneren. 

sterrenspel 1

Allerzielen

Jaarlijks organiseert De Zwaan Uitvaarten op of rond 2 november een vorm van gedenken en herinneren. Stilstaan bij wie u mist geeft kracht en kan een mens weer in beweging zetten. Kijk hier voor actuele informatie.

Wereldlichtjesdag

Elk jaar op de 2e zondag van december wordt over de hele wereld een kaarsje aangestoken voor de overleden kinderen. Utrecht kent een eigen viering op die dag

De Utrechtse Domkerk organiseert iedere maand op de derde zaterdagavond Night of Light. Iedereen kan binnenlopen, een kaarsje opsteken, luisteren naar muziek en stilstaan bij wat er zich aandient.

Herinneringsboek

Wat doet u met uw hoofd vol herinneringen aan die dierbare die u kwijt bent? Het kan troostend zijn deze vast te laten leggen in een mooi boekje, voor uzelf of om te delen met uw omgeving. Mirjam Luijten luistert naar uw verhaal en zet het voor u op papier.

“Ik wilde het verhaal van mijn overleden echtgenoot opschrijven voor mijn kleinkinderen, maar alles liep door elkaar in mijn hoofd. Gelukkig heeft Mirjam het voor me op papier gezet. Dat gaf rust. Ook was het erg prettig om over hem te praten en zo onze gelukkige momenten nogmaals te beleven.”