De Zwaan Uitvaarten

Melden van overlijden: 030 238 00 38
Utrecht, de Bilt, Bilthoven, Zeist & regio

Ik klop op de deur van de steen.
”Ik ben het, doe open.
Ik zoek in jou geen toevlucht voor altijd.
Ik ben niet ongelukkig.
Ik ben niet dakloos.
Mijn wereld is een terugkeer waard.
Ik kom en ga met lege handen.
En als bewijs dat ik er werkelijk ben geweest,
Kan ik niets anders laten zien dan woorden
Die niemand zal geloven.
Ik klop op de deur van de steen
”Ik ben het, doe open.
“Ik heb geen deur”, zegt de steen.

Wislawa Szymborska

Na de uitvaart … hoe verder?

Na de drukke emotionele week van het afscheid zet u de eerste stappen in een leven zonder die ander. Uw omgeving weet dat en zal steun en aandacht geven. Maar na verloop van tijd wordt dat minder. U begint meer en meer te beseffen, dat u vooral op uzelf aangewezen bent.

Op deze pagina vindt u een aantal vormen van steun bij rouw. Op basis van onze jarenlange ervaring met rouwen en gedenken bevelen wij die van harte aan. Wij adviseren u graag, als u nadere informatie wenst. 

Rouwbegeleiding.

Individuele rouwbegeleiding in Utrecht e.o.

Mensen rouwen ieder op hun eigen wijze. Dat betekent, dat u met vallen en opstaan zelf zult moeten ervaren, wat u nodig heeft en wat juist niet bij u past. Er is niet één ‘goede’ manier van verdriet verwerken, er is wel uw eigen manier. Rouwbegeleiding kan net dat steuntje in de rug zijn, dat u nodig heeft. Vaak wordt rouwzorg deels vergoed via uw zorgverzekering.
Rouwbegeleiding kan bestaan uit gesprekken met een rouwbegeleider. Marcella van Gool en Daan Westerink zijn ervaren begeleiders en werkzaam in onze regio. 

Bent u iemand, die liever met uw handen bezig bent, dan is het werken met creatieve middelen misschien een goede ingang. Monique Twigt (beeldend therapeut en rouwbegeleider) en Quirine Menschaar (psychosociaal therapeut en beeldend kunstenaar) maken een verbinding met het kunstzinnig werken. Psychosociaal therapeute, keramiste en rouwbegeleider Andrea Moffatt geeft workshops 'meditatief boetseren' voor rouwgroepen.

Voor het zoeken naar een nieuwe balans vanuit de verbondenheid van lichaam, ziel en geest zijn mindfulness en haptotherapie een aanrader.

Laagdrempelige steun bij rouw in Utrecht

Stichting Humanitas (afdeling Utrecht) biedt individuele steun bij rouw en organiseert regelmatig lotgenotengroepen voor mensen  met partnerverlies en voor jongeren die het verlies van een gezinslid hebben meegemaakt.
Stichting TrösT organiseert maandelijks café TrösT, een troostrijke ontmoetingsplek voor mensen die rouwen. Ook biedt zij workshops over verlies, rouw en troost.
De Rouwgroep Nieuwegein (ook voor Utrechters) wandelt maandelijks op de laatste vrijdag van de maand met mensen die een verlieservaring achter de rug hebben. Al lopend stil zijn met je eigen gedachten of juist in gesprek raken.

Administratieve en praktische hulp na een overlijden

Wiebe Kloosterman biedt een breed pakket aan praktische diensten zoals hulp bij administratie, computerhulp, klusjes in huis. Hij is een alleskunner.